Lockdown: Εκεί που άνοιγαν καφετέριες, φυτρώνουν e-επιχειρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στροφή σε μια νέα επιχειρηματικότητα «ευκαιρίας» σημειώθηκε τον πρώτο μήνα του 2021, με επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, delivery και real estate να «τρέχουν» την ώρα, που αργοσβήνει η εστίαση αλλά και άλλες παραδοσιακές κατηγορίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για μεταστροφή «επιβίωσης» υφιστάμενων επιχειρήσεων ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, γεγονός που αποδεικνύει την «ευελιξία» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.Από την άλλη πλευρά, η συνολική εικόνα αναφορικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν κατά τον πρώτο μήνα του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, περιγράφεται με πτώση της τάξης του 41% πανελλαδικά, υποδεικνύοντας το χτύπημα που δέχθηκε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας το 2020, το οποίο συνεχίζει να επηρεάζει και το 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Linked Business εντυπωσιακή αύξηση ιδρύσεων νέων εταιρειών (συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020) καταγράφεται στις αγορές ταχυμεταφορών (+210%), delivery & self-service (105%) και e-commerce (+66%). Έτσι ενώ συνολικά παρατηρείται μεγάλη πτώση στις ιδρύσεις νέων εταιρειών και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη (-53%) και στην περιφέρεια (-42%) και λιγότερο στην Αττική (-39%) κλάδοι που άνθισαν στην πανδημία επιδεικνύουν ισχυρή δυναμική.

Η αγορά των ταχυμεταφορών αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» τον Ιανουάριο του 2021, με 31 ενάρξεις τον Ιανουάριο, αριθμός που αντιπροσωπεύει ανάπτυξη 210% σε μηνιαία βάση και 58% σε ετήσια. Οι μισές από τις νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στην Αθήνα και οι άλλες μισές σχεδόν στην περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά η συγκεκριμένη αγορά αριθμεί 5.174 ενεργές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Linked Business. Επίσης, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν έδρα στην περιφέρεια ενώ 35,6% είναι στην Αθήνα και περίπου 10% στη Θεσσαλονίκη.

Στην αγορά του e-commerce προστέθηκαν συνολικά 217 νέες επιχειρήσεις τον Ιανουάριο αντιπροσωπεύοντας αύξηση 66% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020 και 48% αύξηση σε ετήσια βάση. Οι μισές από τις νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στην Αθήνα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Linked Business, συνολικά λειτουργούν στην αγορά 19.951 επιχειρήσεις e-commerce, εκ των οποίων 52,5% έχουν έδρα την Αθήνα, 13,5% τη Θεσσαλονίκη και 34% είναι στην περιφέρεια. Επίσης, η κρίση στην εστίαση στρέφει πολλές επιχειρήσεις αυτού του κλάδου στο delivery. Μόνο τον Ιανουάριο διπλασιάστηκαν οι ενάρξεις, με 117 νέες επιχειρήσεις να προστίθενται στην αγορά, όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 13.555 εταιρείες. Η ανάπτυξη τον Ιανουάριο είναι 105% και σε ετήσια βάση 89%.

Αξιοσημείωτη ανάπτυξη καταγράφει και η αγορά του real estate καθώς και των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τον Ιανουάριο ιδρύθηκαν 308 νέες επιχειρήσεις real estate, ήτοι αύξηση 32% (12% σε ετήσια βάση) και 358 νέες επιχειρήσεις συμβούλων, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 42% (ή 31% σε ετήσια βάση). Αύξηση καταγράφεται και στην αγορά πληροφορικής, 34% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 31% σε ετήσια ενώ οριακή αύξηση 2% τον Ιανουάριο (-12% σε ετήσια βάση) εμφανίζουν οι νέες εταιρείες με ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Linked Business, ο χώρος της προσωπικής φροντίδας παρουσιάζει την μεγαλύτερη επιβράδυνση στις ιδρύσεις του μήνα (-73% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020). Με έντονη πτωτική πορεία ακολουθούν ο χώρος της εστίασης (bar-club, cafe, fast food, εστιατόρια) με -52% και ο χώρος της φιλοξενίας συγκριτικά με το Ιανουάριο του 2020. Πτώση καταγράφεται και στην αγορά των φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ, καθώς η αγορά δείχνει κορεσμένη μετά από μία χρονιά με συνεχή ανοδική τάση των ιδρύσεων νέων επιχειρήσεων, καθώς σε ετήσια βάση η ανάπτυξη διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, με ρυθμό 72%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου