e - ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Generation Next: Πώς τρεις μαθητές από την Κομοτηνή δίνουν λύση στο πρόβλημα της έκτακτης αιμοδοσίας
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα πιστεύαμε πως μία ομάδα μαθητών Λυκείου, θα αφιέρωνε σήμερα οικειοθελώς τον ελεύθερό της χρόνο για να ασχοληθεί με τις ανάγκες αιμοδοσίας της πόλης της. Να που όμως συνέβη στην Κομοτηνή και μάλιστα, με ιδιαίτερη επιτυχία!

Ο λόγος για την ομάδα LAB Web από το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και τους μαθητές ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΥΤΥΧΙΑΚΟ, ΛΕΑΝΔΡΟ ΚΟΥΡΤΙΔΗ και ΆΓΓΕΛΟ-ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΒΑΡΔΑ, τους δημιουργούς του e-Αιμοδότες!

Τι είναι το e-Αιμοδότες και για ποιον λόγο αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα με εφαρμογή android -που θα είναι διαθέσιμη μελλοντικά στο PlayStore- το οποίο ευαισθητοποιεί τους κατοίκους της Κομοτηνής για έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος, καθώς και τη σημασία της τακτικής, εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το καινοτόμο αυτό app, λοιπόν, δημιουργήθηκε από τα παιδιά και κατέλαβε πρόσφατα την πρώτη θέση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, δηλαδή τον διαγωνισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone και μέχρι σήμερα, έχει συμβάλλει στο να «γεννηθούν» 374 καινοτόμες ιδέες εφήβων από 94 περιοχές της χώρας και έχει δώσει σε 84.000 άτομα την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και να πειραματιστούν με τον κόσμο του STEM.
 

Μια ιδέα με ανθρωπιστικό πρόσημο που «γεννήθηκε» από μία ομάδα εφήβων
Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος λόγω της πανδημίας, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next πραγματοποιήθηκε ξανά και μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία και δυναμική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.
Για την ακρίβεια, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, με «όχημα» την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα Generation Next και την πολύτιμη συνδρομή των εκπαιδευτών τους, εκατοντάδες έφηβοι από όλη την Ελλάδα, γνώρισαν τις νέες τεχνολογίες, εκπαιδεύτηκαν μέσα από τη STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) μεθοδολογία και αξιοποίησαν τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών.
Και μέσα από τις γνώσεις και τα εφόδια που έλαβαν, πρότειναν λύσεις για ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, τόσο οι ίδιοι όσο και η τοπική κοινότητα στην οποία ανήκουν.

Η ιδέα για το πληροφοριακό σύστημα e-Αιμοδότες από την ομάδα LAB Web του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, λοιπόν, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση του διαγωνισμού του προγράμματος Generation Next και το γιατί, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό.
Πρόκειται για μία ιδέα με ανθρωπιστικό πρόσημο, η υλοποίηση της οποίας αποδεικνύει πως όταν η μάθηση και η δημιουργία συνδυάζονται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, το αποτέλεσμα μπορεί εκτός από διασκεδαστικό και εντυπωσιακό, να είναι επίσης ωφέλιμο για ολόκληρη την κοινωνία.
Αυτή ήταν, άλλωστε, και η αρχική σκέψη των παιδιών, η σκέψη εκείνη που οδήγησε τον ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΥΤΥΧΙΑΚΟ, τον ΛΕΑΝΔΡΟ ΚΟΥΡΤΙΔΗ και τον ΑΓΓΕΛΟ-ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΒΑΡΔΑ, στη δημιουργία του e-Αιμοδότες.
Σύμφωνα με τα ίδια τα παιδιά, η ιδέα «γεννήθηκε» έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν για τις ανάγκες αιμοδοσίας στην Κομοτηνή. Αυτό που δυστυχώς διαπίστωσαν, ήταν το ότι τα αποθέματα αίματος στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας στην πόλη, δεν ανανεώνονται τακτικά μέσω συστηματικής αιμοδοσίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια.
Έτσι, για να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους ως προς τα οφέλη της τακτικής, εθελοντικής αιμοδοσίας, να τους ενθαρρύνουν να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών και να τους ενημερώνουν για τις έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος, αποφάσισαν να δημιουργήσουν σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, το e-Αιμοδότες!

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, δηλαδή η κάλυψη των έκτακτων αναγκών για προσφορά αίματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αυτήν ακριβώς την ανάγκη καλύπτει η εφαρμογή e-Αιμοδότες, διευκολύνοντας ουσιαστικά ώστε οι αιμοληψίες να γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη, μιας και η διάρκεια ζωής του αίματος είναι πεπερασμένη (30 ημέρες). Οι δηλώσεις των ίδιων των μαθητών που δημιούργησαν το app, είναι σίγουρα χαρακτηριστικές.

«Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι στη χώρα μας σημειώνονται ετησίως πολλά περισσότερα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιπρόσθετα, ο αριθμός των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία είναι μεγάλος. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό -περίπου 1,5%- είναι τακτικοί αιμοδότες», εξήγησαν, θέλοντας να δείξουν το πώς και το γιατί μία εφαρμογή, όπως το e-Αιμοδότες, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη χώρα μας.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.generationnext.vodafone.gr, που τους έδωσε πρόσβαση σε σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο γύρω από τον θαυμαστό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, λοιπόν, κατάφεραν να υλοποιήσουν την ιδέα τους και να αναπτύξουν μία tech λύση για την αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος της κοινωνίας στην οποία ζουν. Έκαναν, λοιπόν, την έρευνά τους και συνεργάστηκαν άψογα, παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας ο κάθε μαθητής εργαζόταν από τον δικό του χώρο, μακριά από τον άλλο.

Το σίγουρο είναι πως αν υπάρχει κάτι που μας βοήθησε να κατανοήσουμε και η φετινή διοργάνωση του διαγωνισμού του προγράμματος Generation Next, είναι το ότι το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών γενικότερα για τις νέες τεχνολογίες και το STEM, είναι κάτι περισσότερο από ισχυρό. Και η δυναμική συμμετοχή των νέων στα φετινά ψηφιακά STEM Labs και τα Virtual Classrooms που διοργάνωσε το Ίδρυμα Vodafone, το αποδεικνύει και με το παραπάνω. Πάνω από όλα όμως, μας δείχνει το πόσο διασκεδαστική και ωφέλιμη μπορεί να γίνει η μάθηση και η δημιουργία με τη χρήση της τεχνολογίας, όταν οι μαθητές έχουν την κατάλληλη στήριξη και τα απαραίτητα εφόδια!

Το πρόγραμμα Generation Next υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Πηγή : Newsbomb
Στέλιος  Αρσενίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου