Εργαζόμενοι σε αναστολή: Πώς θα καταβληθεί φέτος το Δώρο Πάσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η κρατική συμμετοχή στο φετινό Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί, στους εργαζόμενους σε αναστολή, με τη διαδικασία που καταβλήθηκε το Δώρο Χριστουγέννων και όχι με το περσινό μοντέλο που προκάλεσε προβλήματα.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις «κλειστές» και πληττόμενες, θα πρέπει να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως 30/4/2021. Το «μερίδιο» των επιχειρήσεων θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού και θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους το αργότερο τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου.

Από εκεί και πέρα, το ποσό από το επίδομα Πάσχα, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος, δηλαδή με βάση τα 534 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι αναστολές δηλώνονται, πλέον, εκ των προτέρων, η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται ότι θα γίνει στην πρώτη εβδομάδα του Μαίου. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 210 εκατ. ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές επί του επιδόματος Πάσχα, για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, μετά τον αιφνιδιασμό της πανδημίας, οι επιχειρήσεις καλούνταν να καταβάλουν συνολικά το Δώρο Πάσχα αλλά με προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου κι εν συνεχεία ήρθε το Κράτος να καλύψει το δικό του μερίδιο με βάση τις αναστολές συμβάσεων. Το στοίχημα του υπουργείου Εργασίας, σε κάθε περίπτωση, είναι να αποτρέψει φαινόμενα σαν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου εργοδότες εκβίασαν ή άσκησαν βία σε εργαζομένους, απαιτώντας να πάρουν πίσω το επίδομα.

Νέα μέτρα στήριξης
Κι αν για το επίδομα Πάσχα τα πράγματα είναι «καθαρά», δεν ισχύει το ίδιο για το νέο «εργαλείο» επιχορηγήσεων μέσω ΕΣΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το «πακέτο» των περίπου 700 εκ. ευρώ, ΔΕΝ θα «μοιραστεί» μόνο στην εστίαση και στον Τουρισμό, αλλά θα καλύψει κι άλλες δραστηριότητες που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Κι εδώ ακριβώς προκύπτει η δυσκολία, δηλαδή επί ποιας βάσης θα υπολογιστεί η ενίσχυση για την επανεκκίνηση. Για παράδειγμα, στην εστίαση το βασικό σενάριο είναι να καλυφθεί το σύνολο ή μέρος του μηνιαίου κόστους για αγορά πρώτων υλών. Είναι, όμως, προφανές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο κριτήριο για τα καταλύματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι φετινός «λογαριασμός» από την πανδημία θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 14 δις ευρώ. Πέρα από την extra χρηματοδότηση για εστίαση, τουρισμό κλπ, ο Προϋπολογισμός θα κληθεί να σηκώσει το πρόσθετο βάρος για την προμήθεια των self tests, τις επιπλέον δαπάνες Covid των υπουργείων και βέβαια το κόστος των μέτρων στήριξης του Μαίου, που ακόμα δεν μπορούν να υπολογιστούν. «Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να ζητήσεις από τις επιχειρήσεις να δουλέψουν με κανονικούς ρυθμούς, πριν καλά- καλά σηκώσουν ρολά», επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι τα μέτρα του Μαΐου θα λειτουργήσουν ως αμορτισέρ για την απορρόφηση των κραδασμών από το πολύμηνο lockdown.

Λίαν συντόμως- ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα- το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τα χαρτιά του και όσον αφορά στο «φάκελο» των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πέρα από τις αποφάσεις που αναμένονται για τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020, η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών το «κούρεμα» της, αλλά η απόφαση δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου