Επιχειρήσεις: Έρχεται επιδότηση δαπανών και μηδενική προκαταβολή φόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια


Νέα μέτρα στήριξης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ εντός του Φεβρουαρίου θα «κλειδώσει» το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών.

«Ψαλίδι» έως 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, επιδότηση των πάγων δαπανών για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020, και «κούρεμα» έως 50% των κρατικών δανείων που έλαβαν περίπου 150.000 επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», εντός του Φεβρουαρίου θα «κλειδώσει» το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των πάγιων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ, ενώ «η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα» όπως υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι κυρίως επιχειρήσεις που:
– ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας,
– παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα,
– καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος – σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο – λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα, και
– απασχολούν εργαζόμενους.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, εξετάζεται η δυνατότητα πιο στοχευμένων συνδυασμών των παραπάνω παραμέτρων, ώστε η περίμετρος της ενίσχυσης να περιλαμβάνει και περιπτώσεις επιχειρήσεων με ιδιαιτερότητες ως προς την αποτύπωση του προβλήματος στον κύκλο εργασιών τους ή στα αποτελέσματα χρήσης. Στην παρούσα φάση, οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου μέτρου εντάσσονται σε ένα πλαίσιο τεχνικών συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες και θα οδηγήσουν – σε σημαντικό βαθμό – στην οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου μέτρου. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ήδη στην προ – κοινοποίηση του νέου καθεστώτος – με τη σχετική διάταξη – στην DG Comp, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση, σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών που έχουν γίνει ως τώρα. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές παράμετροι του νέου καθεστώτος και θα διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά που θα δομήσουν τις κανονιστικές πράξεις.

Προκαταβολή φόρου
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να επαναφέρει το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι και προβλέπει ψαλίδι έως 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να κλείσουν το 2020 με κέρδη αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι το μέτρο αναμένεται να κλειδώσει τον Μάιο.

Κούρεμα κρατικών δανείων
Ο δρόμος για το αναδρομικό κούρεμα έως 50% της οφειλής από τους τρεις πρώτους γύρους της επιστρεπτέας άνοιξε μετά την απόφαση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα με την οποία δίνεται η δυνατότητα να μετατραπεί εκ των υστέρων σε μη επιστρεπτέο ένα μέρος των ενισχύσεων που δόθηκαν υπό μορφή επιστρεπτέων προκαταβολών. Με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να φτάνει σε ποσοστό έως 50% της ενίσχυσης θα γίνει με μια σειρά από προϋποθέσεις και κριτήρια εκτός από τη μείωση του τζίρου, όπως τη ρευστότητα, την απασχόληση και το αν η επιχείρηση στεγάζεται σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο ακίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου