[Στραβό Διάφραγμα και Χειρουργείο: Όλα Όσα Χρειάζεται να Ξέρεις!]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Έχεις διαγνωσθεί με στραβό διάφραγμα; Το γνωστό σε όλους στραβό διάφραγμα ή πιο επιστημονικά σκολίωση ρινικού διαφράγματος, είναι διαταραχή η οποία σχετίζεται με την ασσυμετρία του διαφράγματος στα δύο ρουθούνια της μύτης. Η διαταραχή αυτή, δεν είναι φανερή στο γυμνό μάτι, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ανοσμία, αστάθεια, αιμορραγία στη μύτη, ευαισθησία στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κ.α. Αυτό συμβαίνει διότι ο χώρος όπου διέρχεται ο αέρας του οξυγόνου είναι μικρότερος και δεν περνάει επαρκής ποσότητα οξυγόνου για τον οργανισμό.

Η διάγνωση του στραβού διαφράγματος, γίνεται με τη διαδικασία της ενδοσκόπησης από έναν επαγγελματία ωτορινολαρυγγολόγο. Τοποθετείται ειδική κάμερα και οπτικές ίνες στο εσωτερικό της μύτης και ο γιατρός έχει πλήρη εικόνα του μεγέθους του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Η συγκεκριμένη διαταραχή, αντιμετωπίζεται μόνο μέσω χειρουργείου, το οποίο εξασφαλίζει την πλήρη αποκατάσταση του διαφράγματος της μύτης. Στο άρθρο μας, θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις την εγχείρηση που θα σου βελτιώσει την καθημερινότητα.

Σε ποια ηλικία μπορείς να κάνεις την εγχείρηση;
Το στραβό διάφραγμα, δεν μπορεί να εγχειριστεί σε όλες της ηλικίες. Η μύτη είναι το μέρος του σώματος που αναπτύσσεται παράλληλα με το υπόλοιπο σώμα, έτσι το καλύτερο είναι η εγχείρηση να γίνεται μετά τα 16 στις γυναίκες και μετά τα 18 στους άντρες. Σε περίπτωση, που γίνει νωρίτερα η εγχείρηση, είναι πιθανό να υπάρξουν παραμορφώσεις στη μύτη και να χειροτερεύσει και το πρόβλημα τις αναπνοής.

Πώς γίνεται η εγχείρηση;
Πριν γίνει η εγχείρηση υπάρχει το στάδιο προετοιμασίας. Ο ασθενής πηγαίνει σε κάποια οργανωμένη κλινική ή νοσοκομείο και ετοιμάζεται για το χειρουργείο κάνοντας κάποιες ειδικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις που γίνονται τη μέρα του χειρουργείου περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τον αναισθησιολόγο και τον καρδιολόγο. Η εγχείρηση πραγματοποιείται με χορήγηση γενικής αναισθησίας. Η γενική αναισθησία, διασφαλίζει το ότι δεν θα είναι επίπονη η εγχείρηση για τον ασθενή.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος, επεμβαίνει με τεχνικές ρινοχειρουργικής στο ρινικό διάφραγμα και εντέλει τοποθετεί ο γιατρός μέσα στη μύτη πωματισμό. Η συνολική διάρκεια της επέμβαση είναι μία με μιάμιση ώρα. Όπως καταλαβαίνεις, η εγχείρηση είναι σύντομη και έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Με το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής πάει στο δωμάτιό του και μπορεί να φύγει μετά από λίγες ώρες ή να μείνει ένα βράδυ και να φύγει την επόμενη μέρα, εφόσον του αφαιρεθεί ο πωματισμός.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εγχείρησης για στραβό διάφραγμα, είναι ότι δεν αφήνει ουλές ή σημάδια και ούτε εμφανίζεις μελανιές στη μύτη.
Οδηγίες για την περίοδο αποθεραπείας
Είναι λογικό, αφού έχεις ολοκληρώσει την εγχείρηση, να πρέπει να προσέχεις για λίγο καιρό έως ότου ανακτήσεις στο έπακρο τις δυνάμεις σου. Ο γιατρός, θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να περάσεις ήρεμα και χωρίς παρενέργειες την περίοδο της αποθεραπείας σου.

Συγκεντρώσαμε τις πιο συνηθισμένες οδηγίες στην παρακάτω λίστα.
Απέφυγε τις απαιτητικές αθλητικές δραστηριότητες για περίπου ένα μήνα. Εάν είσαι φανατικός της άσκησης, μπορείς σε διάστημα είκοσι μερών από την επέμβαση, να κάνει χαλαρό τζόκινγκ.
Μην τρως ζεστά φαγητά και πικάντικα ή σκληρά για καμία εβδομάδα.
Απέφυγε να σηκώνεις βαριά αντικείμενα για δύο εβδομάδες.
Τοποθέτησε ειδικοί αλοιφή που επουλώνει τις πληγές στο εσωτερικό της μύτης. Ο γιατρός σου θα σου υποδείξει ποια είναι αυτή και πώς να την τοποθετείς.

Πότε μπορείς να γυρίσεις στην εργασία σου;
Η επιστροφή στην εργασία, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για ν΄ αποφασίσεις εάν θα προχωρήσεις με το χειρουργείο. Πολλοί έχουν την άποψη ακούγοντας χειρουργείο, ότι θα πάρει μήνες η αποκατάσταση. Το χειρουργείο όμως για στραβό διάφραγμα, είναι ιδιαίτερα απλό και ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στη δουλειά του σε μία εβδομάδα, εάν είναι δουλειά γραφείου ή σε δύο εάν είναι δουλειά που απαιτεί έντονη δραστηριότητα.

Γίνεται και αισθητική επέμβαση παράλληλα με το χειρουργείο για στραβό διάφραγμα;
Για αρκετούς ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με στραβό διάφραγμα, το χειρουργείο αυτό είναι μια αφορμή για να βελτιώσουν και το σχήμα της μύτης τους. Οι ωτορινολαρυγγολόγοι, επιτρέπουν παράλληλα με το χειρουργείο για διάφραγμα να γίνεται και ρινοπλαστική, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής. Το τελικό αποτέλεσμα, είναι να υπάρχει μια ομοιομορφία στα χαρακτηριστικά του προσώπου και την ίδια στιγμή ο ασθενής να αναπνέει καλύτερα.

Κοστίζει το χειρουργείο για στραβό διάφραγμα;
Το κόστος του χειρουργείου κυμαίνεται και δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για όλες τις περιπτώσεις. Πρέπει πάντα να έχεις υπόψη σου την κλινική που θα επιλέξεις, τη χειρουργική μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει ο χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος, εάν θα χρειαστεί νοσηλεία και τις αμοιβές του ωτορινολαρυγγολόγου και του αναισθησιολόγου. Αυτό που πρέπει να σκεφτείς, είναι ότι όσο και να κοστίζει η εγχείρηση, το τελικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Θα βελτιωθεί στο έπακρο η αναπνοή σου, θα απαλλαγείς από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα και όλα αυτά χωρίς να νιώσει πόνο.

Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις επαγγελματίες ωτορινολαρυγγολόγους που πραγματοποιούν χειρουργείο για στραβό διάφραγμα, με εκατό τοις εκατό επιτυχία. Δες τηλέφωνα, διευθύνσεις και δρομολόγηση και επικοινώνησε με έναν αξιόπιστο γιατρό!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου