[Κορονο – γιορτές με sms, απαγόρευση κυκλοφορίας και αυστηρούς ελέγχους – Όλα τα μέτρα]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Πολύ διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια είναι τα φετινά Χριστούγεννα, με τον νέο κορονοϊό να υποχρεώνει τους πολίτες να εγκαταλείψουν ή να αποφύγουν συνήθειες και έθιμα των περασμένων χρόνων.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως οι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων θα είναι αυστηροί ενώ η Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται παντού, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, που ισχύουν κανονικά και τις γιορτινές ημέρες. Μάλιστα η τήρηση των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων θεωρείται κρας τεστ για την Πρωτοχρονιά, με τον Νίκο Χαρδαλιά να προαναγγέλλει ξεκάθατα αυστηρότερα μέτρα, εάν ατά δεν τηρηθούν.

Η αποστολή sms παραμένει σε εφαρμογή και για τη μετακίνηση προς το οικογενειακό τραπέζι απαιτείται ο κωδικός «6», όπως και για την επιστροφή στο σπίτι. Με τον ίδιο κωδικό μπορούν οι πολίτες να μεταβούν και στις εκκλησίες, οι οποίες λειτουργούν με αυστηρά μέτρα.

Σήμερα παραμονή Χριστουγέννων
-Δεν θα ακουστούν κάλαντα, καθώς δεν επιτρέπεται να βγουν τα παιδιά από πόρτα σε πόρτα

Οικογενειακά τραπέζια ή ρεβεγιόν- με έως 9 άτομα- θα πρέπει να γίνουν το μεσημέρι. Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή sms στο 13033 με κωδικό «6» τόσο για τη μετάβαση όσο και για την επιστροφή.

-Επιστροφή στο σπίτι έως τις 10 το βράδυ. Μετά ισχύει κανονικά, έως τις 5 το πρωί, η απαγόρευση κυκλοφορίας

Αύριο Χριστούγεννα
-Οικογενειακά τραπέζια με έως 9 άτομα. Η σύνθεση της σημερινής ημέρας θα πρέπει να είναι ίδια σε τυχόν γιορτινό τραπέζι την Πρωτοχρονιά προκειμένου να είναι σταθερός ο κύκλος των επαφών.

-Μετακίνηση με sms «6»

-Επιστροφή στο σπίτι έως τις 10 το βράδυ. Μετά ισχύει και πάλι κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Ακτινογραφία στις φετινές κορονο-γιορτές
Χωρίς κάλαντα


Κανονικά τέτοια μέρα τα παιδιά θα γύριζαν από πόρτα σε πόρτα και κάλαντα θα ακούγονταν σε πολυκατοικίες, μαγαζιά και δρόμους, Φέτος κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα, όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ψώνια με click away
Εκτός από τα καταστήματα που λειτουργούσαν ούτως ή άλλως στη διάρκεια του lockdown, πολλά ακόμα άνοιξαν διαθέτοντας τα προϊόντα τους με τη μέθοδο του click away, με απαραίτητη την προπαραγγελία. Για τη μετάβαση σε ένα κατάστημα που λειτουργεί έτσι δεν αρκεί το sms με κωδικό «2» αλλά απαιτείται και απόδειξη πληρωμής ή παραγγελίας και πρόθεσης παραλαβής του προϊόντος που αγοράζουμε.

Ρεβεγιόν με έως 9 άτομα
Τα πάλαι ποτέ πολυπληθή οικογενειακά τραπέζια δίνουν φέτος τη θέση τους στην οικογένεια και το πολύ άλλη μία, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ρεβεγιόν δεν θα γίνουν και τα εορταστικά τραπέζια των έως 9 ατόμων θα στηθούν μεσημέρι, όπως έχει πει ο Στέλιος Πέτσας, απευθύνοντας έκκληση να παραμείνει περιορισμένος ο κύκλος επαφών όλων μέσα στις γιορτές.

Μετακίνηση με κωδικό «6»
Oι πολίτες πρέπει να στείλουν SMS με κωδικό «6» στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η αποστολή του sms απαιτείται τόσο για τη μετάβαση όσο και για την επιστροφή από κάποιο οικογενειακό τραπέζι, ενώ με τον ίδιο κωδικό γίνεται και η μετάβαση στην εκκλησία.

Οι κανόνες για τις εκκλησίες
Επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ: Έλεγχοι και σε σπίτια αν χρειαστεί – Κλείσιμο δρόμων
Οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να ενταθούν. Εικόνες ακόμη και από drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Παράλληλα, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας τόνισε πως η αστυνομία σκοπεύει να επεκτείνει τους ελέγχους και στα σπίτια. «Θα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να δώσει εντολές να κάνουν έλεγχο για πάρτι», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος τόνισε σήμερα πως μπορεί και δρόμοι να κλείσουν προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα οχήματα που θα κυκλοφορούν εκείνη την ώρα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου