[“Δυο νέες αλλεπάλληλες NAVTEX οι Τούρκοι. Εμείς;”]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Η Βαρβάρα είναι γνωστό παραδοσιακό Θρακικό έδεσμα. Ο Άγιος Νικόλαος πάλι είναι πολιούχος της Αλεξανδρούπολης, όπως βέβαια και άλλων πόλεων. Είναι λοιπόν λογικό, μια φρεγάτα ή άλλο διαθέσιμο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού να μπορεί να πλεύσει από την Αλεξανδρούπολη έως τη Λήμνο, ώστε πέραν της εορτής του Αγίου Νικολάου, να τιμήσει τα Θρακικά Νικολοβάρβαρα.

Μαζί όμως με αυτό τον πλου, περνώντας έξι μίλια ανατολικά της παρακείμενης στη Σαμοθράκη νησίδας Ζουράφας, και παρακάτω, έξι μίλια δυτικά της Ίμβρου, πριν πάρει την άγουσα προς τη Λήμνο οδό, ασκεί την Εθνική κυριαρχία στο Θρακικό Πέλαγος μετά των ομώνυμων Σποράδων.

Το ταξίδι έχει μια ακόμη αξιοπρόσεκτη όψη και διάσταση. Συμβολίζει την εθνική αξιοπρέπεια, παράλληλα με την εξασφάλιση της θαλάσσιας ισορροπίας με τους γείτονες.

Τα ίδια θα αναμένονται να γίνουν με τα παραπάνω έξι μίλια, όπως έχουμε γράψει, όταν με το καλό εισακουστούμε και αποκτήσει η Ελλάδα ερευνητικό σκάφος καθώς και δια δωρεάς, ένα πλωτό γεωτρύπανο. Το πρώτο, ονόματι “Καστελόριζο”, έξι μίλια δυτικά της Ίμβρου, το δε δεύτερο με όνομα “Μαραθώνας”, έξι μίλια ανατολικά της Ζουράφας. Το ίδιο αποτύπωμα, με το πολεμικό σκάφος.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Είναι μια πληρωμένη απάντηση στις αλλεπάλληλες δυο τελευταίες Τουρκικές NAVTEX, για ασκήσεις, στις ημέρες αυτές. Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου η μία, και Νοτίως της Κρήτης η άλλη, για τη Δευτέρα 7 του μηνός. Αδιαφορώντας για την επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης θέσης που έχει η Τουρκία.

Και ένα τελευταίο, το οποίο είναι και το σημαντικότερο. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής, με τη Γερμανία να κινείται στην τροχιά του “εύγε Ερντογάν”, και με την Τουρκία παρούσα πότε με ερευνητικά σκάφη και πότε με πολεμικά και εξαγγελίες για γεωτρύπανα, στη θαλάσσια Ελλάδα, να μη λέει να ξεκολλήσει από την πεντάδα των νησιών των Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, μια μόνο πράξη άμυνας υπάρχει.

Μέσα στις επόμενες ημέρες να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής στο Καστελόριζο, ώστε εκεί να ψηφισθεί, σε πρώτη φάση, η επέκταση στα δώδεκα μίλια, των χωρικών μας υδάτων, στα πέντε αυτά νησιά, σύμφωνα άλλωστε και με το δίκαιο της θάλασσας.

Υπάρχει χρόνος για να γίνει αυτό. Μέχρι στις 9 Δεκεμβρίου ενώ αποτελεί μια ακόμη απάντηση. Αυτή τη φορά προς τον Τούρκο προκαθήμενο που την ίδια ημέρα μεταβαίνει στο Μπακού για τις εκεί παρελάσεις, υπέρ της εισβολής του Αττίλα στην Αρμενική Κύπρο.

Μπορεί κάποιοι λίγοι από τη Μερκελική Ε.Ε., να πουν το μακρύ και το κοντό τους, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων, θα δώσει απόλυτο δίκαιο σε αυτούς τους ενδιάμεσους Ελληνικούς χειρισμούς. Λέω ενδιάμεσους, γιατί θα υπάρξει συνέχεια σημαντικότερη.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου