[“Γιατί η θέση του Ερντογάν, είναι στο σκαμνί της Χάγης”]

Δεν υπάρχουν σχόλια

“Αν η στήριξη της Γερμανικής Ευρώπης προς την Τουρκία, συνιστά φαύλο κύκλο, η προσφυγή Ελληνισμού, Γαλλίας και Αρμενίας, κατά της Τουρκίας, μετά του προκαθημένου της, στα διεθνή δικαστήρια, συνιστά ενάρετο κύκλο. Αν ο φαύλος κύκλος, όπως σημειώνουν τα λεξικά, είναι μια κατάσταση στην οποία η λύση, δημιουργεί μια αλυσίδα προβλημάτων, που το καθένα καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση του αρχικού, ο ενάρετος κύκλος, κατά τα ίδια λεξικά, είναι η κατάσταση στην οποία, η λύση για ένα ζήτημα, καθιστά κάθε μελλοντικό πρόβλημα ευκολότερο, από το αρχικό”.

Ήδη έχει αργήσει να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ώστε η επί δεκαετίες υπόδικη Τουρκία, να παραπεμφθεί. Μάλιστα αναδρομικά, για όλα όσα βαρύνεται. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι δύο μαζί πράγματα, σε συσκευασία του ενός: Είναι το απαράδεκτο κείμενο συμπερασμάτων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, που πριν στεγνώσει το μελάνι του, ο χαϊδεμένος κανακάρης της Γερμανικής Ευρώπης, κατά συρροή εγκληματίας Τουρκικός φασισμός, έφθασε να δείξει τα δόντια του, μέχρι και στον Καύκασο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Γι αυτό Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία οφείλουν, έστω και τώρα, να δράσουν από κοινού. Επί  μήνες τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα έχουν να ασχολούνται με τις ημέρες και τα έργα του Τούρκου προκαθημένου, μετά των τεθνεώτων ομολόγων του. 

Το ζήτημα είναι ποιος θεσμός θα το προωθήσει αυτό. Η απάντηση είναι ότι όφειλε να το ζητήσει πριν από όλους, ο πολιτικός Ελληνισμός {Ελλάδα + Κύπρος}. Ο οποίος μαζί με την Αρμενία, και την προσυπογραφή της Γαλλίας, μπορούν να προσφύγουν από κοινού στα διεθνή δικαστήρια, για τα Τουρκικά εγκλήματα.

Οπότε ο λόγος του Γάλλου Προέδρου δεν θα μείνει στο twitter του, με τα Ελληνικά και Τουρκικά “έπεα πτερόεντα”, αλλά θα περάσει στην πράξη, διαλέγοντας το στρατόπεδο των θυμάτων, αντί εκείνου των θυτών, όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκεται, η πληρεξούσιά του, Καγκελάριος. Να τιμήσει τη Γαλλική Δημοκρατική παράδοση, όταν από την εποχή ακόμη του Μιτεράν, η σύζυγός του, η Ντανιέλ, υπήρξε στυλοβάτισσα του Κουρδικού αγώνα, στη Γηραιά Ήπειρο.

Ένας άλλος θεσμός, θα ήταν τα οίκοθεν των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, όμως ως τώρα το φως που είδαμε, κι όταν υπήρχε, ήταν αμυδρότατο, οπότε χρειάζεται καινούριος βηματισμός.  

Στο σημείο αυτό οφείλω να επαναλάβω διεξοδικότερα {1} το τι όφειλε ο πολιτικός Ελληνισμός να θέσει υπόψιν των  είκοσι πέντε υπόλοιπων εταίρων του, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, προβάλλοντας τα σημεία του ενάρετου κύκλου της Ευρώπης: 

Όφειλε μέσα ακριβώς στα πλαίσια της ημερήσιας διάταξης, των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, να θέσει πέραν του βέτο, τέσσερα ζητήματα, που μόνιμα παραπέμπονται στις καλένδες. Και τα οποία μαζί με άλλα, συνιστούν το από δεκαετιών άλυτο Τουρκικό Ζήτημα.

Πρώτο. Πρόκειται για το προσφυγικό, για το οποίο η ίδια η Ε. Ε. όφειλε να καταθέσει πρόταση για παραπομπή της γείτονος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου {ΕΔΔΑ} αφού από ετών συστηματικά, παράνομα, όσο ατιμώρητα, διακινεί πρόσφυγες. Να επικαλεστεί μάλιστα τα οικεία άρθρα (άρθρα 36 παρ. 1 της Σύμβασης και 44 του Κανονισμού)  {βλ. PDF – Εμείς και ο Ερντογάν}, που υπάρχουν λεπτομερώς στα τρία σώματα, στο καταστατικό του {ΕΔΔΑ} {2}, καθώς και {στο με αριθμό 9 , ΕΔΔΑ., πληροφορίες για τους προσφεύγοντες, 20/ 05/2019}.

Οι δικαστικές αποφάσεις για τα προσωρινά, όσο και τα ασφαλιστικά μέτρα του συγκεκριμένου Δικαστηρίου, μπορεί να λαμβάνονται μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, μετά την προσφυγή,  για την οποία δεν χρειάζεται καν η νομική στήριξη. Μόνο που στο “συν Αθηνά και χείρα κίνει”, οι προσφεύγοντες είναι η Αθηνά, και η Αθήνα είναι το “κίνει”. Την οποία όμως ούτε το “κίνει” την παρακινεί, ούτε η ίδια κινεί κανένα νήμα.

Επιπλέον, η εξέταση της προσφυγής, όπου οι προσφεύγοντες αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών, είναι υπόθεση πανεύκολη, αφού μπορούν να ζητήσουν τη λήψη προσωρινών μέτρων, στο βαθμό που υπάρχει σοβαρή απειλή για την υγεία τους {βλ. ΕΔΔΑ, Η προσφυγή σας στο ΕΔΔΑ, σελ. 10 &12}. Αρκούσαν δηλαδή, με βάση τις δεδομένες κορωνοϊκές ροές, να προσφύγουν τρεις με τέσσερεις, αποδεδειγμένα μολυσμένοι εντός της Τουρκίας, πρόσφυγες, όπου ούτως ή άλλως η πανδημία ανθεί, λίγο πριν υπάρξει δικαστική απόφαση επιβολής της απαγόρευσης στη γειτονική χώρα για κάθε διακίνηση. Τόσο απλά.

Δεύτερο. Υπάρχει και ένα άλλο που όφειλε επίσης να προταθεί στην ίδια Σύνοδο.  Ο λόγος για τη σύνταξη εγγράφου προς την εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με συνημμένη την καταγγελία, που ήδη είχε, και που έκανε η επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Michelle Bachelet { @UNHumanRights @mbachelet στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, όπου “καλεί την Τουρκία  να σεβαστεί το νόμο και να σταματήσει τις παραβιάσεις που διαπράττονται από ένοπλες ομάδες υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, απαγωγών, παράνομων μεταβιβάσεων, κατάσχεσης γης και ιδιοκτησίας & βίαιων εξώσεων” {3} & {Εικόνα B΄,}, για τη διάπραξη από την Τουρκία και τους μισθοφόρους της, εγκλημάτων πολέμου, εις βάρος των Κούρδων κυρίως, στη λεγόμενη Βόρεια Συρία, που στην ουσία πρόκειται για τη Νότια Καρδουχία.

Τρίτο. Με την ευκαιρία αυτή, θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για τη συλλογή αποδείξεων που ήδη υπάρχουν και αφορούν στις αλλεπάλληλες γενοκτονίες σε βάρος ιστορικών λαών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η επί τόπου, όπου είναι δυνατόν, επίσκεψη της εισαγγελέως του ΔΠΔ, έχει να προσφέρει πολλά και διάφορα επιβαρυντικά στοιχεία.

Αν για την Αρμενική και την Ποντιακή γενοκτονία υπάρχουν πλείστες όσες γραπτές μαρτυρίες και τόμοι επί τόμων, για την Κουρδική γενοκτονία υφίστανται επιπλέον μαρτυρίες Live.  

Τέταρτο. Συν αυτά, που έπρεπε να προηγηθούν, όφειλε να τεθεί και το θέμα των ενεργειακών Τουρκικών εισβολών στην Κυπριακή, όσο στη δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως και όσα άλλα αφορούν τις διαρκείς τουρκικές απειλές, σε βάρος της θαλάσσιας Ελλάδας.

Τι έπραξε απέναντι σε όλα αυτά ο πολιτικός Ελληνισμός, μετά των αντιπολιτεύσεων; Η απάντηση βρίσκεται σε κάποια ψελλίσματα περί κυρώσεων που και εκείνες θεωρήθηκαν ότι δεν συνιστούν αυτοσκοπό. Όταν, όπως είναι σήμερα η Τουρκική οικονομία, θα κατέρρεε εντός ελαχίστων ωρών, αν επιβάλλονταν κυρώσεις.

Κατά τα άλλα, στο {ΔΠΔ} της Χάγης {βλ. Εικόνα Γ΄,}, και στο {ΕΔΔΑ} του Στρασβούργου {βλ. Εικόνα Δ΄,}, στις δύο αυτές νέες Νυρεμβέργες, εκτός της έναρξης επίλυσης του Τουρκικού Ζητήματος, θα βρίσκονται εκεί η Ειρήνη, η Ελευθερία όσο και η Δημοκρατία, ως πολύτιμα δώρα για τη γειτονική χώρα. Επίσης για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ευρασία.

Όμως αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες εκ μέρους των ιστορικών θυμάτων, και τα πράγματα μείνουν ως έχουν, θα τις αναλάβει ο κατά συρροή εγκληματίας Τουρκικός, κρατικός, όσο όμως και κοινωνικός, φασισμός, εις βάρος παλιών, όσο και καινούργιων θυμάτων, κατά την επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος,  μετά των αλλόφυλων Βορειοευρωπαίων φίλων του.
_____

Σημειώσεις

{1}βλ. Militaire.gr, Χρήστος Κηπουρός, Αντί για την παραπομπή της Τουρκίας, στα διεθνή δικαστήρια, η Ευρώπη ξεπουλιέται, όπως οι ιθαγενείς, για ένα καθρεφτάκι, 2 Οκτωβρίου 2020,
{2} βλ. ΕΔΔΑ, https://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=applicants/gre&c=,
{3}, Michelle Bachelet, μετάφραση κατά λέξη, της δήλωσης από το twitter της, { @UNHumanRights @mbachelet, που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, πηγή: stockholmcf.org

Εικόνα Α΄,  photo από τη Συνέλευση για τα 75 χρόνια ΟΗΕ, πηγή: dw.com,
Εικόνα Β΄, photo της  Michelle Bachelet, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πηγή:https://www.ohchr.org/
Εικόνα Γ΄, photo από το διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, πηγή: circogreco.gr,
Εικόνα Δ΄, photo του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πηγή: immigration.gr
Εικόνα Ε΄, photo του Τούρκου Προέδρου, που με δικαιολογία την απαγγελία του Κορανίου, αποφεύγει πάλι τη μάσκα, πηγή: afp.com, 

Θράκη 7 Οκτωβρίου 2020,




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου