[Άσθμα: Αυτά είναι τα… ασυνήθιστα συμπτώματα]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Όσοι έχουν άσθμα, γνωρίζουν πως κατά διαστήματα, ενδέχεται να έχουν κάποιες εξάρσεις. Αυτή η περίπτωση είναι ιδιαίτερα πιθανή αν το άσθμα οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες.

​Τα αλλεργιογόνα, οι καιρικές αλλαγές και οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων σας.

​Τα συμπτώματα του άσθματος εμφανίζονται όταν υπάρχει πρήξιμο και συστολή στους αεραγωγούς σας, μαζί με αυξημένη βλέννα, με τα χαρακτηριστικότερα να περιλαμβάνουν:

Συριγμός.
Βήχας.
Δυσκολία στην αναπνοή.
Σφίξιμο στο στήθος σας.
Ορισμένες φορές είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε επιπλέον συμπτώματα που θεωρούνται ασυνήθιστα. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα είναι σπάνια, το να έχετε ασυνήθιστα συμπτώματα άσθματος θα μπορούσε να σημαίνει ότι «πλησιάζει» μια κρίση.

*Δυσκολία στον ύπνο
Όταν το άσθμα δεν αντιμετωπίζετε σωστά τότε μπορεί να προκύψουν δυσκολίες στον ύπνο, όπως είναι η αϋπνία. Η λειτουργία των αεραγωγών σας μειώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά εάν έχετε άσθμα. Εάν η περίπτωσή σας θεωρείται σοβαρή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα παραδοσιακά συμπτώματα όπως ο βήχας, είναι χειρότερα μόλις κλείσετε τα μάτια σας. Εάν φαίνεται ότι αντιμετωπίζετε σχεδόν αποκλειστικά τα συμπτώματά σας τη νύχτα, μπορεί να έχετε έναν συγκεκριμένο «τύπο», γνωστό και ως νυχτερινό άσθμα. Για να μειώσετε την πιθανότητα εκδήλωσης των συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της νύχτας, είναι σημαντικό να μείνουν εκτός δωματίου ακάρεα σκόνης, η γύρη αλλά και τα κατοικίδια ζώα.

*Επίμονος, ξηρός βήχας
Όταν αντιμετωπίζετε έξαρση άσθματος, ο υγρός βήχας με συριγμό δεν είναι απίθανο σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, ο βήχας είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα σε περισσότερο από το 50% ατόμων με άσθμα. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε παρατεταμένο βήχα μετά την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα ή άλλη ασθένεια που έκανε τα συμπτώματα του άσθματος σας χειρότερα. Ωστόσο αν αντιμετωπίζετε έναν επίμονο και ξηρό βήχα, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα διαφορετικού «τύπου» άσθματος, στο οποίο αντιμετωπίζετε έναν επίμονο και ξηρό, γνωστό και ως μη παραγωγικό, βήχα.

*Κούραση κατά την διάρκεια της ημέρας
Εάν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που σας κρατούν ξάγρυπνους κατά την διάρκεια της νύχτας, τότε είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε έντονη κούραση την επόμενη ημέρα. Ο χρόνιος βήχας μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι επειδή σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια. Όταν το σώμα σας καταβάλλει παρατεταμένες και ιδιαίτερα αυξημένες προσπάθειες για να πάρει περισσότερο οξυγόνο μέσω των αεραγωγών που έχουν φλεγμονή και είναι περιορισμένες, μπορείτε να αισθανθείτε κόπωση σε τακτική βάση.

*Γρήγορες ανάσες
Η δύσπνοια είναι ένα κλασικό σύμπτωμα άσθματος. Είναι το αποτέλεσμα της συστολής των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της έξαρσης. Ωστόσο, η γρήγορη αναπνοή είναι ένα πιο ασυνήθιστο σύμπτωμα άσθματος και γίνεται ως «μέθοδος» για να πάρει το σώμα περισσότερο οξυγόνο. Η γρήγορη αναπνοή μπορεί επίσης να έχει τη μορφή συνεχούς αναστεναγμού ή χασμουρητού και μπορεί να μην συνειδητοποιείτε καν ότι το κάνετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου