[Τζ. Πάιατ & Ν. Παναγιωτόπουλος από Αλεξανδρούπολη: «Να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα – οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα»]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Να σταματήσουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Ν. Αιγαίο επεσήμανε τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρυ Ρος Πάιατ, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της άσκησης “Defender Europe 20“, τη μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ, με περίπου 37.000 στρατιώτες από 18 κράτη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Τζέφρυ Πάιατ, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντική είναι η Ελληνο-αμερικανική συμμαχία σε γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο και χαρακτηρίζοντας την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως ένα σημαντικό βήμα στην πρόοδο αυτή.



«Σκοπός να καρπωθεί η περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης τα οικονομικά οφέλη από αυτή τη συνεργασία»

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Ελλάδα βγαίνει ως ο μέτοχος εμπιστοσύνης για τις ΗΠΑ. Σκοπός να καρπωθεί η περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης τα οικονομικά οφέλη από αυτή τη συνεργασία» εξήγησε ο ίδιος.


Α-Δ: Ιωάννης Ζαμπούκης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Τζέφρυ Πάιατ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Πέτροβιτς

Αναφερόμενος στην «κοχλάζουσα» κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο, με την έρευνα που επιθυμεί να διεξάγει η Τουρκία σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να επικυρώσει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή οποιαδήποτε στιγμή, μέσω των δυνάμεών μας» δήλωσε.

Αναφερόμενος στην «κοχλάζουσα» κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο, με την έρευνα που επιθυμεί να διεξάγει η Τουρκία σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να επικυρώσει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή οποιαδήποτε στιγμή, μέσω των δυνάμεών μας» δήλωσε.

«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να επικυρώσει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα»
Σχετικά με την πρόσφατη επικοινωνία του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ, ο υπουργός σημείωσε ότι υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. «Επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας. Έχουμε καταστήσει όμως και σαφές, και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει εφόσον απαιτηθεί – το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν του στρατού έχει αναπτυχθεί στο νότιο Αιγαίο το αποδεικνύει» δήλωσε κατηγορηματικά.






«Η Τουρκία αμφισβητεί, αυτή είναι το πρόβλημα»
«Σήμερα, με την παρουσία μας σε μια σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, που κάποτε ήταν εσχατιά αλλά σιγά σιγά μεταβάλλεται σε επίκεντρο δραστηριοτήτων, ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ αποτελεί μείζονα προτεραιότητα που συμβάλλει στην ασφάλεια των δύο εθνών. Οι δυο χώρες μας έχουν δεσμευθεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με όλα τα μέσα προκλήσεις και απειλές ασφαλείας και να διαφυλάξουν τελικά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» διαμήνυσε στη συνέχεια, προσθέτοντας «για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί», ότι η διατύπωση του αμερικανικού υπουργείο εξωτερικών που άφηνε κάποια ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας σχετικά με την εκκρεμούσα κατάσταση στο νότιο Αιγαίο, είναι πλέον ξεκάθαρη. «Θεωρώ ότι μετά τη λεκτική βελτίωση που έχει προκύψει, είναι σαφές πλέον ότι στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση, το πρόβλημα είναι η Τουρκία» γνωστοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.




«Έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και δια-λειτουργικών ενόπλων δυνάμεων, και να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας. Είμαι βέβαιος ότι θα ευοδωθούν οι κοινές μας προσπάθειες, και για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για τη ύπαρξη ακόμα περισσότερων θετικών αποτελεσμάτων και συνολικού οφέλους για την Αλεξανδρούπολη και τη ευρύτερη περιοχή» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

«Θέλω να επαναλάβω το μήνυμα της Ευρώπης, παροτρύνοντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που εντείνουν την ένταση στις περιοχές»





Ο κ. Πάιατ ξεκίνησε ευχαριστώντας τον κ. Παναγιωτόπουλο για την ενίσχυση της Ελληνο-αμερικανικής συμμαχίας, όπως επίσης και τους τοπικούς φορείς αλλά και τους κυριότερους μετόχους της επιχείρησης “Atlantic Resolve” και τους στρατιώτες τους.




Αναφορικά με την κατάσταση στο Αιγαίο, ο πρέσβης θέλησε να επαναλάβει και να επικυρώσει το μήνυμα της Ευρώπης, αποσαφηνίζοντας οποιαδήποτε «γκρίζα» ερμηνεία της αρχικής δήλωσης του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για το ζήτημα.









«Θέλω να επαναλάβω το μήνυμα της Ευρώπης, παροτρύνοντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που εντείνουν την ένταση στις περιοχές, όπως τα σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν κυριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τον στρατηγικό χώρο ως «περίπλοκο».


«Ισόπλευρες προκλητικές δράσεις λειτουργούν ενάντια σε αυτό το στόχο της συνεργασίας»
«Θέλουμε οι φίλοι και σύμμαχοι στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη των πόρων με το πνεύμα της συνεργασίας, που προσφέρει ένα θεμέλιο για γερές ενεργειακή ασφάλεια και κοινή οικονομική ευημερία. Ισόπλευρες προκλητικές δράσεις λειτουργούν ενάντια σε αυτό το στόχο» πρόσθεσε στη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας πως μια ισχυρότερη, ασφαλέστερη Ελλάδα είναι στα αμερικανικά συμφέροντα.


«Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μάρκ Έσπερ, στον κ. Παναγιωτόπουλο αυτή την εβδομάδα, η μεταξύ μας συνεργασία εμβαθύνει μια πολύ σημαντική αμφίπλευρη σχέση και ενδυναμώνει τη συμμαχία, προωθώντας την ευημερία και ασφάλεια στην στρατηγική αυτή περιοχή για όλους τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Πάιατ.





































Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου