Βούλγαρος πρωθυπουργός: «Εξαιρετικά σημαντική η διασύνδεση του αγωγού φ.α. με την Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Η κατασκευή της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Αυτό γράφεται στο προφίλ του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στο Facebook σε ένα βίντεο που διαφημίζει τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου.

«Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, μέσω της IGB, η Βουλγαρία και οι γειτονικές της χώρες θα έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες από την περιοχή της Κασπίας, καθώς και από υπάρχοντες ή μελλοντικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η διασύνδεση θα παρέχει την ευκαιρία να συνδεθείτε με άλλα προγραμματισμένα έργα φυσικού αερίου όπως ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και υγροποιημένο αέριο από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους», σημειώνει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Μετά τη δημοσίευση, ο εργολάβος ανακοίνωσε ότι πάνω από 70 χλμ. των αγωγών που προορίζονται για την κατασκευή της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας έχουν ήδη παραδοθεί στο έδαφος των δύο χωρών.

Οι σωλήνες που προετοιμάστηκαν για συγκόλληση κατά μήκος της διαδρομής στο έδαφος της Βουλγαρίας έχουν μήκος 7 χλμ. Από τις αρχές Μαΐου, οι δραστηριότητες συγκόλλησης σωλήνων έχουν επίσης προχωρήσει.

Περίπου 50 χλμ. της λωρίδας έχουν εκκαθαριστεί, καθώς 35 χλμ βρίσκονται στην επικράτεια της Βουλγαρίας και τα υπόλοιπα – στην επικράτεια της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφθηκε ένα από τα εργοτάξια κοντά στο χωριό Μογκίλα του Χάσκοβο, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα.

Το έργο IGB προβλέπει την κατασκευή διασύνδεσης φυσικού αερίου για τη σύνδεση δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Το συνολικό μήκος του αγωγού φυσικού αερίου είναι 182,6 χλμ. Και η χωρητικότητά του για μεταφορά φυσικού αερίου είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως με την επιλογή να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου χωρίζεται σε 7 κύριες παρτίδες, το συντομότερο μήκος 9,55 χλμ και το μεγαλύτερο 71,90 χλμ. 106 χιλιόμετρα της διαδρομής στη βουλγαρική επικράτεια θα κατασκευαστούν με αυτόματη συγκόλληση και τα υπόλοιπα 45 χιλιόμετρα – με χειροκίνητη συγκόλληση.

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με το ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της πόλης Κομοτηνή (Ελλάδα) και με το βουλγαρικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της πόλης Στάρα Ζάγκορα.

Σχεδόν το 50% των απαιτούμενων ποσοτήτων σωλήνων για το έργο έχουν ήδη παραχθεί από την ελληνική εταιρεία «Σωληνουργεία Κορίνθου», η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και παράδοση των σωλήνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου