ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ MEAT COMPANY: ΈΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ- ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μια επιχείρηση που κουβαλά στις πλάτες της έναν αιώνα ιστορίας και πραγματικά τους ευχαριστούμε όλους πολύ για αυτό.
Όλα ξεκίνησαν το 1925, όταν ο παππούς Απόστολος Παπαδόπουλος, πρόσφυγας από τη Μαύρη Θάλασσα, άνοιξε το πρώτο κρεοπωλείο στην Ξάνθη. Με αγάπη και δουλειά, η οικογένεια μεγάλωσε την επιχείρηση και το 1939 τη μετέφερε στη Δημοτική Αγορά της πόλης. Σήμερα, η τρίτη γενιά συνεχίζει την πορεία αυτή με όραμα, εξελίσσοντας το κρεοπωλείο σε μια κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία, πρότυπο στον κλάδο της στην Ελλάδα.
Τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι εργαζόμενοι μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο και διάθεση να μοιραστούν μαζί μας, κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία και τη φιλοσοφία της επιχείρησή τους.
Μας καλωσόρισε ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, ενώ την παρουσίαση για τη λειτουργία και τις δράσεις της εταιρείας έκανε η κ. Νανά Ζυγούρα, η οποία με πάθος και ζωντάνια ανέπτυξε όλες τις πτυχές της πολύπλευρης δραστηριότητάς της.
Ακολούθησε η ξενάγηση στους χώρους παραγωγής που ήταν πραγματικά μια εμπειρία μοναδική: από τη σύγχρονη οργάνωση μέχρι την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν ζωντανό οργανισμό, όπου επιχειρηματικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση συναντιούνται.
Κι όπως κάθε ωραίο ταξίδι, και η δική μας όμορφη εμπειρία έκλεισε με γεύση. Ένα πλούσιο γεύμα με προϊόντα της εταιρείας, που επιμελήθηκε ο γνωστός και καταξιωμένος σεφ Θόδωρος Σόρος. Η γεύση και η ποιότητα μας κέρδισαν από την πρώτη μπουκιά.
Στο ιδιόκτητο Πάρκο Παραγωγής 55.000 τ.μ. στο Λαμπρινό Ξάνθης, η Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επιχειρησιακών μονάδων: εκτροφή βοοειδών και χοίρων, σύγχρονο σφαγείο, εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος, αλλαντοποιείο, μονάδα επεξεργασίας βρώσιμων και μη βρώσιμων παραπροϊόντων, καθώς και μονάδα Rendering – μοναδική στη Θράκη. Παράλληλα, το ιστορικό κρεοπωλείο της οικογένειας συνεχίζει τη λειτουργία του στην Δημοτική Αγορά Ξάνθης από το 1939. Από το 2021, τρεις βασικές μονάδες της εταιρείας είναι πιστοποιημένες από τη Bio Hellas για τη διαχείριση βιολογικού κρέατος, επιβεβαιώνοντας τον συνδυασμό παράδοσης, καινοτομίας και ποιότητας.
Η Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη μέσα από δράσεις στο πάρκο παραγωγής της.
Εφαρμόζει ανακύκλωση υλικών, αξιοποιεί φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ενέργειας και μετατρέπει τα υγρά υπολείμματα σε πρώτη ύλη για βιοαέριο, με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που υπερκαλύπτει τις ανάγκες της. Στο κρεοπωλείο χρησιμοποιούνται μόνο βιοδιασπώμενες σακούλες φυτικής προέλευσης, ενώ η καινοτόμος διαχείριση αποβλήτων έχει βραβευθεί με τα βραβεία Οικόπολις (2017) και Environmental Award (2018). Επιπλέον, η εταιρεία αξιολογείται σε ετήσια βάση και λαμβάνει το σήμα ETHOS, αναγνωρίζοντας την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και τη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Παράλληλα η εταιρεία επενδύει διαρκώς στον εκσυγχρονισμό της με στόχο την παραγωγή επώνυμων, ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, την ενίσχυση του ελληνικού κρέατος σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνοτρόφους, τη διάσωση αυτόχθονων φυλών ζώων και τη διεύρυνση του δικτύου διανομής της.
Επίσης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις υγιείς σχέσεις με εργαζομένους, συνεργάτες και κοινωνία, ενώ συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση, φιλοξενώντας φοιτητές για πρακτική άσκηση μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ και ανοίγοντας το Πάρκο Παραγωγής σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις.
Ήταν μια ημέρα που μας θύμισε πως η παράδοση και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας όχι μόνο ποιοτικά προϊόντα αλλά και αξίες που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, στον τόπο και στους ανθρώπους.
Η ιστορία, η γνώση και η αφοσίωση της οικογένειας Παπαδόπουλου μετατρέπονται καθημερινά σε εμπειρίες, γεύσεις και δράσεις που ενώνουν το παρελθόν με το μέλλον και δείχνουν τον δρόμο για μια υπεύθυνη και βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου