Στο πλευρό τους ο δήμαρχος Αβδήρων
Αντίθετοι στην τοποθέτηση κεραίας οι κάτοικοι Διομήδειας και Πετεινού
Προγραμματίζεται η άμεση κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων
για να σταματήσει η ανέγερση και να μην τεθεί σε λειτουργία η κεραία
Στο πλευρό τους ο δήμαρχος Αβδήρων
Κάτοικοι από τη Διομήδεια και τον Πετεινό έκφρασαν την έντονη αντίθεση τους στην ανέγερση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, σχολεία και παιδικές χαρές
Ζητουν να ληφθουν άμεσα νομικά μέτρα για την αναστολή του έργου.
Η υπό ανέγερση κεραία χαρακτηρίζεται ως “έκτρωμα” λόγω της εγγύτητάς της σε οικισμούς. Βρίσκεται μόλις 60-100 μέτρα από σπίτια, 200 μέτρα από ένα μελλοντικό πάρκο για παιδιά και κοντά σε σχολεία. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας της 30μετρης κεραίας στην υγεία των κατοίκων, ειδικά των παιδιών.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων των οικισμών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, η δικηγόρος Ιωακειμίδου Αθηνά και ο μηχανικός Κώστας Αντωνιάδης
Η εταιρεία ΟΤΕ COSMOTE έλαβε άδεια από την Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) στην Αθήνα και την Πολεοδομία Ξάνθης για την ανέγερση της συγκεκριμένης κεραίας, ενημέρωσε τους κατοίκους ο δήμαρχος Αβδήρων:
Ο Δήμος Αβδήρων δεν κλήθηκε και δεν χορήγησε καμία άδεια, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και αμφισβητείται η νομιμότητα και η τεκμηρίωση της άδειας, δεδομένων των μικρών αποστάσεων από κατοικημένες περιοχές.
“Δεν υπάρχει αντίθεση στην ύπαρξη κεραιών για τις τηλεπικοινωνίες, αλλά στην τοποθέτησή τους εντός οικισμών, κοντά σε κατοικίες και χώρους παιδιών. Προτείνεται η εγκατάσταση της κεραίας σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, σε περιοχή χωρίς κατοικίες” τόνισε ο δήμαρχος Αβδήρων
Αναφέρθηκε ως προηγούμενο μια επιτυχημένη προσφυγή κατοίκου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία οδήγησε στην παύση λειτουργίας ή απομάκρυνση παρόμοιας κεραίας.
Η νομική σύμβουλος του Δήμου, Αθηνά Ιωακειμίδου, μαζί με μηχανικούς του Δήμου και ιδιώτες, θα αναλάβουν την υπόθεση. Θα ζητηθούν όλα τα έγγραφα αδειοδότησης και η βεβαίωση ότι η ακτινοβολία δεν επηρεάζει τους κατοίκους.
Προγραμματίζεται η άμεση κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει η ανέγερση και να μην τεθεί σε λειτουργία η κεραία.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗ
“Στο Δήμο Αβδήρων δεν απευθύνθηκαν, δεν χρειάστηκαν να πάρουν κανένα έγγραφο, καμιά άδεια. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το οποίο έχει γίνει. Δεν είμαστε αντίθετοι να μπαίνουν κεραίες, αλλά όχι μέσα στους οικισμούς και δίπλα στα σπίτια, παιδικές χαρές και σχολεία, Θα γίνουν κάποιες ενέργειες.
Από ότι πληροφορηθήκαμε και στην Αλεξανδρούπολη, στήθηκε μια κεραία και έγινε προσφυγή στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν οι κάτοικοι και η κεραία δεν λειτουργεί.
Ο μηχανικός Κώστας Αντωνιάδης θεωρεί ότι αν και εκδόθηκε οικοδομική άδεια, πλέον βγαίνουν όλα ηλεκτρονικά, δεν είναι άρτιο οικοδομήσιμο, αλλά κυρίως που βασίστηκαν και δώσανε σε τόσο κοντινές αποστάσεις, σε σπίτια δίπλα σε παιδικές χαρές μια κεραία 30 μέτρων που δεν ξέρουμε τι μπορεί να εκπέμπει Θέλουμε να δούμε και ποιος έδωσε βεβαίωση ότι δεν επηρεάζει η ακτινοβολία. Σίγουρα υπάρχει κάποιος φορέας που θα έχει δώσει μια βεβαίωση.
Θα ζητήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και σύντομα θα κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα, προφανώς, για να το σταματήσουμε, γιατί τώρα θα συνεχιστεί, θα γίνει περίφραξη, θα μπουν πίνακες, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα
Ολοι μαζί, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να σταματήσει να μην ξεκινησει να λειτουργεί. Άν θέλουν να τη βάλουν 1,5 χιλιόμετρο προς τα πίσω, που δεν υπάρχουν σπίτια, δεν είμαστε αντίθετοι. Δεν θέλουμε να μην υπάρχουν κεραίες, γιατί και αυτό εξυπηρετούν τις τηλεπικοινωνίες, αλλά όχι μέσα σε οικισμούς, όχι κοντά σε παιδιά, όχι κοντά σε παιδικές χαρές”
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου