Τεράστια επιχειρησιακή αναβάθμιση με τα ελικόπτερα Black Hawk

Δεν υπάρχουν σχόλια

*Γράφει oBασίλης Σκουλαράκος – POLITICAL

Με μεθοδικότητα, στρατηγική και αίσθηση του διεθνούς γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία χτίζουν βήμα προς βήμα τη νέα εποχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν συνεχώς επάνω στα σπουδαία εξοπλιστικά προγράμματα των Rafale, των F-35 και των Belh@rra, ωστόσο, υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΘΑ εργάζονται με σχέδιο και συνέπεια για την ολιστική αναβάθμιση όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, η απόκτηση 35 προηγμένων ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk από τις ΗΠΑ δεν αποτελεί απλώς έναν εκσυγχρονισμό μέσων μεταφοράς, αλλά συνιστά στρατηγική επιλογή επιχειρησιακής υπεροχής.

Εκτελείται η παραγγελία

Η χώρα μας έχει παραγγείλει 35 Black Hawk, με τα 31 να προορίζονται για τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού και τα τέσσερα -τα οποία θα φέρουν ειδική διαμόρφωση, επιπλέον αισθητήρες και οπλισμό- θα ενταχθούν στη δύναμη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Ήδη τα πρώτα ελληνικά Black Hawk έχουν αρχίσει να συναρμολογούνται στο εργοστάσιο της Sikorsky στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2027 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά. Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και την εκπαίδευση προσωπικού στις ΗΠΑ, με πυρήνα στελεχών, ιπτάμενους, μηχανικούς και τεχνικούς να μεταβαίνει στο Fort Novosel της Αλαμπάμα εντός του 2026, προκειμένου να εκπαιδευτούν από τους Αμερικανούς.

Η εκπαίδευση θα είναι ολοκληρωμένη, καλύπτοντας τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά σκέλη, με χρήση εξομοιωτών και πτήσεων. Στόχος είναι η απρόσκοπτη επιχειρησιακή ένταξη των νέων ελικοπτέρων μόλις φτάσουν στην Ελλάδα, ενώ Αμερικανοί εκπαιδευτές θα μεταβούν και στη χώρα μας για να διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση.

Επιχειρησιακή ευελιξία και ταχύτητα αντίδρασης

Η σταδιακή απόσυρση των απαρχαιωμένων UH1H Huey και η αντικατάστασή τους από σύγχρονα μέσα όπως τα Black Hawk σηματοδοτούν επιχειρησιακή επανεκκίνηση της Αεροπορίας Στρατού.

Τα Black Hawk αποτελούν το «άλογο μάχης» πολλών σύγχρονων στρατών. Με δυνατότητα μεταφοράς οπλισμένου προσωπικού σε θέατρα επιχειρήσεων, θα παράσχουν τακτική ευελιξία και θα καταστήσουν τις ελληνικές χερσαίες δυνάμεις ικανές να επιχειρούν με ταχύτητα, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Είναι ελικόπτερα ικανά να υποστηρίξουν επιθετικές και αμυντικές αποστολές, σε περιβάλλοντα υψηλής έντασης, αλλά και να εκτελέσουν αποστολές έρευνας-διάσωσης, εκκενώσεις και μεταφορές κρίσιμου υλικού. Με πλήρως ψηφιακό πιλοτήριο τελευταίας γενιάς, τα νέα Black Hawk της Αεροπορίας Στρατού ενσωματώνουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες ελέγχου πτήσης και αποστολής. Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 295 χλμ./ώρα, ενώ μπορούν να μεταφέρουν έως και 14 άτομα προσωπικό, καθιστώντας το ιδανικό για αποστολές ταχείας ανάπτυξης δυνάμεων. Η επιχειρησιακή τους εμβέλεια αγγίζει τα 600 χιλιόμετρα, προσφέροντας ευελιξία και εμβέλεια δράσης σε κάθε πεδίο επιχειρήσεων.

Στο σκέλος του οπλισμού, το UH-60M υποστηρίζει πλατφόρμες υψηλής ισχύος πυρός, ικανές να φέρουν έως 16 κατευθυνόμενους πυραύλους AGM-114 Hellfire, για πλήγματα ακριβείας κατά τεθωρακισμένων ή εχθρικών θέσεων. Παράλληλα, δύναται να εξοπλιστεί με πυραύλους αέρος-αέρος AIM-92 Stinger, ενισχύοντας την επιβιωσιμότητά του έναντι εναέριων απειλών σε περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας.

Ένα από τα πλέον κρίσιμα πλεονεκτήματα των Black Hawk είναι η κοινή μηχανολογική υποδομή με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, τα ελικόπτερα UH-60M είναι εξοπλισμένα με κινητήρες ίδιου τύπου με αυτούς των επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64, αλλά και των MH-60R Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μόλις πρόσφατα εντάχθηκαν στην ενεργό δύναμη. Παράλληλα, τα Black Hawk αξιοποιούν τα ίδια οπλικά φορτία με τα Apache και τα Kiowa Warrior, όπως οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι Hellfire και οι σύγχρονες ρουκέτες ακριβείας.

Το γεγονός αυτό δεν είναι αποτέλεσμα σύμπτωσης, αλλά στρατηγικής επιλογής. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης έχει επανειλημμένως τονίσει πως ο στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας είναι η ομοιοτυπία στα μέσα και στα συστήματα. Μια τέτοια προσέγγιση διασφαλίζει πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Κλάδων, απλουστεύει τη συντήρηση και την εκπαίδευση και παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε επίπεδο κόστους και ετοιμότητας.

Το κόστος της συμφωνίας με τη μετέπειτα υποστήριξη ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, με τη χώρα μας να σκοπεύει να ενισχύσει σε δεύτερο χρόνο τον οπλισμό των Black Hawk.

Η «φωλιά»

Με την καταστροφή των υποδομών του Στεφανοβικείου από τη θεομηνία «Daniel», το πιο πιθανό είναι τα Black Hawk να εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, η εγγύτητα με τα Βαλκάνια και τον άξονα Ανατολή-Δύση παρέχει στρατηγικό πλεονέκτημα ταχείας προβολής ισχύος σε πολλαπλές γεωγραφικές κατευθύνσεις. Η Ελλάδα δεν αγοράζει απλώς ελικόπτερα επενδύει στην αποτρεπτική της ισχύ για την επόμενη 20ετία. Κάθε ευρώ του προγράμματος μεταφράζεται σε πραγματική αύξηση των δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς και σε προσαρμογή του στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα “POLITICAL


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου