Ηλεκτρονικά τιμολόγια, «έξυπνοι» φορο-έλεγχοι, κωδικοποίηση και απλούστευση φορολογικής νομοθεσίας οι βασικοί στόχοι του οικονομικού επιτελείου για το 2025.
Με την κλιματική κρίση να είναι εδώ, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν οι πράσινοι φόροι με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητά τους αλλά και μια νέα πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που θα ενσωματώνει παρεμβάσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανεβάζουν τις ταχύτητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω myDATA, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, των ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής και τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στους φορολογικούς ελέγχους.
Όσον αφορά στην πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, ήδη έχει συσταθεί στη Διεύθυνση Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών, ειδική ομάδα εργασίας η οποία έχει καταγράψει τους πράσινους φόρους που εφαρμόζονται στην Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη «ανάλυσης της κατάστασης προκειμένου να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες και να σχεδιαστεί μια επαρκής, αποτελεσματική και αποδοτική πράσινη φορολογική Μεταρρύθμιση».
Το σχέδιο
Το Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025 στο μέτωπο της φορολογίας προβλέπει:
Νέα πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων της πράσινης μετάβασης στην οικονομική και φορολογική πολιτική της χώρας και υλοποίηση του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα. Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, υλοποιείται ένα σχέδιο δράσεων που στοχεύει στην υιοθέτηση καινοτόμων πολιτικών. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ ενισχύεται η διοικητική ικανότητα του ΥΠΕΘΟ μέσω της δημιουργίας ειδικής δομής για την παρακολούθηση και χάραξη οικονομικών πολιτικών που προωθούν την πράσινη οικονομία. Παράλληλα, προγραμματίζεται η ανάπτυξη μιας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κοινωνικοοικονομικής συνοχής. Τέλος, η χώρα προσαρμόζεται στον ευρωπαϊκό Κανονισμό 2023/956 για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (ΜΣΠΑ), υποστηρίζοντας την παγκόσμια μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Ψηφιακός μετασχηματισμός Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα της ΑΑΔΕ και να βελτιώσει τις συνολικές επιδόσεις της. Με την επένδυση αυτή ενοποιούνται 14 υποέργα ψηφιακής υποδομής της ΑΑΔΕ, τα οποία κατατάσσονται σε τέσσερις τομείς παρέμβασης:
α) αντικατάσταση των βασικών ψηφιακών συστημάτων συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με τα συστήματα τραπεζικών πληροφοριών,
β) αυτοματοποίηση των διαδικασιών γραφείου και εργασίας,
γ) ψηφιοποίηση των λογιστικών και άλλων ελέγχων και
δ) αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους φορολογούμενους.
Η υλοποίηση των ανωτέρω θα συμβάλλει στη μείωση του διοικητικού κόστους, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της φορολογικής αρχής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης με την υφιστάμενη νομοθεσία, και εν τέλει στη διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου