Τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι η ΤΕΝΚ και ομιλητές στο πάνελ θα είναι οι :
- Koray BAĞDATLI – Αντιπρόεδρος του κόμματος DEB/ΚΙΕΦ
- Kerem MOLLA İSA – Πρόεδρος Παραρτήματος Νέας Γενιάς GTGB/ΤΕΝΚ.
- Mustafa BUDUR – Πρόεδρος του Παραρτήματος Νέας Γενιάς ITB
- Eslem ALI ÇAVUŞ – Γραμματέας της BTAYTD GAT./ΤΕΞ
Ο στόχος της Άγκυρας σήμερα: Η Διαστρέβλωση της πραγματικότητας
Τα φιλοπροξενικά ενεργούμενα επιχειρούν την διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.
Τα τοπικά ενεργούμενα του Προξενείου συμπλέουν και κινούνται στην ίδια γραμμή με την Άγκυρα που με κάθε τρόπο προσπαθεί να πείσει εγχώριο και διεθνές ακροατήριο ότι η ελληνική πλευρά δήθεν παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, όπως η Λωζάννη και να υπογραμμίσει ότι η Αθήνα είναι υπεύθυνη για παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το ζήτημα μπαίνει και στην προεκλογική ατζέντα του Ερντογάν, όπως και όλα τα ζητήματα που θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει επενδύοντας στον εθνικισμό που στοχεύει η πολιτικού του αναθεωρητισμού.
Η ευθύνη του τοπικού παραρτήματος των εθνικιστών στελεχών του παραερντογανικού καθεστώτος είναι τεράστια καθώς με την εκούσα συμμετοχή τους, επιχειρούν -ευτυχώς ατελέσφορα μέχρι στιγμής- την Μειονότητα σε έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής εφόσον αυτό κριθεί «ωφέλιμο» για την Άγκυρα είναι ένας στόχος επί σειρά ετών από την πλευρά της Τουρκίας.
Για όσους δεν γνωρίζουν , το Νοέμβριο του 1983 ο νομάρχης Ξάνθης Φάνης Ντονάς κατέθεσε στο μονομελές πρωτοδικείο Ξάνθης μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός», η οποία έγινε δεκτή. Τον Ιανουάριο του 1984 ο Ντονάς κατέθεσε αγωγή διάλυσης του σωματείου στο πολυμελές πρωτοδικείο Ξάνθης για λόγους προσβολής της δημόσιας τάξης. Το Μάρτιο του 1986 η αγωγή του Ντονά έγινε δεκτή με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να κριθεί η συμβατότητα του καταστατικού της ένωσης με τις αρχές της ελληνικής πολιτείας, επειδή στο καταστατικό της δεν διασαφηνιζόταν ποιες είναι οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ η διάδοση των οποίων αναφερόταν εκεί ως ένας από τους στόχους της Ένωσης.
Για την επόμενη τριετία το τοπικό φιλοπροξενικό και τουρκοδίαιτο σύστημα της Θράκης, συντηρεί σκηνικό κρίσης μέσα από διαδοχικές φάσεις:
1.Στις 29-1-1988, με αφορμή την προαναφερθείσα απόφαση, οργανώθηκαν από τους τουρκόφρονες κύκλους έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κι όλα αυτά εν μέσω μια εύθραυστης πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της Χώρας.
2.Στις 26-1-1990 οι Αχμέτ Σαδίκ και ο σημερινός ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ καταδικάσθηκαν πρωτοδίκως σε 18μηνη φυλάκιση για παλαιότερα αδικήματά τους. Στις 20-1-1990, όμως, η άτυπη Συντονιστική Μειονοτική Επιτροπή είχε κηρύξει αποχή των μαθητών από τα σχολεία, ζητώντας τουρκικά σχολικά βιβλία, αλλά ουσιαστικά για να ασκήσει πίεση υπέρ των κατηγορουμένων.
4.Η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τα επεισόδια για να κατηγορήσει διεθνώς την Ελλάδα, με την επιστολή Γιλμάζ προς όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Γκιούρ ζήτησε από το νομάρχη Ροδόπης να αποζημιωθούν οι «ομοεθνείς» του. Η ανεπίτρεπτη, επίσημη πλέον προσπάθεια, να παρουσιασθεί σαν τουρκική η μουσουλμανική μειονότητα, υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να απελάσει τον πρόξενο. Για αντίποινα, η Άγκυρα απέλασε τον Έλληνα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη. Στις εκλογές του Απριλίου 1990, στη Ροδόπη εξελέγη ο Σαδίκ με 35,28% και στην Ξάνθη εξελέγη ο Φαΐκ Φαϊκογλου με 25,61%. Την περίοδο εκείνη έχει ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΜΙΤ ΕΝΤΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ όπως λχ ο Abdullah Çatlı, που αργότερα ήταν ο πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο Σουσουρλουκ. (βλ ψεύτικη ταυτότητά του)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου