Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η μεγάλη λατρεία που έχουν οι Έλληνες για τη «μάνα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα που της έχουν προσδώσει.
Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της.
Στον Έβρο υπάρχουν:
Η Κρημνιώτισσα στη Σαμοθράκη
Γαντζωμένο στα βράχια, σαν αετοφωλιά, στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου σε μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται το ξωκκλήσι της Παναγιάς Κρημνιώτισσας. Το όνομά της προήλθε από την τοποθεσία όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.
Οι ντόπιοι διηγούνται ότι, την εποχή της Εικονομαχίας, Σαμοθρακίτες βοσκοί βρήκαν την εικόνα κοντά στην παραλία και τη μετέφεραν σε μια σπηλιά. Εκείνη εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε ξανά στο βράχο, όπου τελικά χτίστηκε το ξωκλήσι με τα πενήντα, σκαμμένα πάνω στο βράχο, σκαλοπάτια.
Η Κοσμοσώτειρα στις Φέρες
Η Προστάτιδα της Θράκης. Από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του ελλαδικού χώρου είναι ο ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες Έβρου, λαμπρό δείγμα κωνσταντινουπολίτικης αρχιτεκτονικής, με εξαίρετο τοιχογραφικό διάκοσμο. Ένας ναός που θεωρείται από τα παλαιότερα και σημαντικότερα εμβλήματα του Βυζαντίου.
Του Έβρου στην Μάκρη
Η επωνυμία της «Παναγία του Έβρου», οφείλεται στον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ο οποίος για να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, της έδωσε ως προσωνύμιο, το όνομα του τόπου.
Η Καμαριώτισσα στη Σαμοθράκη
Ο θρύλος λέει ότι η εικόνα της Παναγιάς Καμαριώτισσας βγήκε από τη θάλασσα την περίοδο της εικονομαχίας, περίπου τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο θρύλο, την εικόνα εντόπισαν ψαράδες που τακτοποιούσαν τα δίχτυα τους στην στεριά όταν αντίκρισαν μέσα στη θάλασσα μια λάμψη. Παρακινημένοι από την απορία τους για το τι συμβαίνει, οι ψαράδες έριξαν δύο βάρκες στο νερό για να πλησιάσουν τη λάμψη, η οποία την ίδια ώρα κινούνταν προς το μέρος τους. Τελικά βρήκαν ένα ασημένιο κουτί, μέσα στο οποίο βρήκαν την εικόνα της Παναγιάς Καμαριώτισσας.
Η Πορταΐτισσα στο Σουφλί
Η Παναγία η Πορταΐτισσα στην Κορνοφωλιά Σουφλίου είναι μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Φιλοξενεί ένα σπουδαίο αντίγραφο της αυθεντικής εικόνας του Αγίου Όρους, καθώς και το λείψανο του ποδιού του Αγίου Χαραλάμπους. Η ίδρυση της Παναγίας της Πορταΐτισσας δεν είναι εξακριβωμένη από τους μελετητές, υπολογίζεται πάντως γύρω στο Μεσαίωνα. Από το 1747 ανήκει και επισήμως στη Μονή Ιβήρων, σύμφωνα και με το αιγίλιο της Ιεράς Συνόδου, που βρίσκεται στο Άγιο Όρος.
Της Απολλωνιάδας της Μικράς Ασίας
Βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως
Η Παναγία Γαλακτοτροφούσα
Η Παναγία Οδηγήτρια ή Ελεούσα και
Η Παναγία Κυκκώτισσα
Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Η Παναγία της Δαδιάς
Το δάσος της Δαδιάς είναι να από τα πιο φημισμένα και προστατευόμενα δάση της Ευρώπης με σπάνια πανίδα. Εκεί στην άκρη του δάσους σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον είναι κτισμένο το ιστορικό Μοναστήρι της Δαδιας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς που γιορτάζει το Γενέσιο της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η Παναγία Διδυμοτειχίτισσα
Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Διδυμοτειχίτισσας είναι αμφιπρόσωπη. Στην μια πλευρά της εικονίζεται η Σταύρωση του Σωτήρος Χριστού και στην άλλη η Παναγία Βρεφοκρατούσα και έχει την επιγραφή «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ, Η ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΙΤΙΣΣΑ» Θεωρείτε έργο του πρώτου μισού του 14ου αιώνα (1300-1350) και προέρχεται από εργαστήρι της Κωνσταντινουπόλεως.
Αρχικά φυλάσσονταν σε ένα μικρό παρεκκλήσι, κοντά στις Καλέπορτες, απομεινάρι της άλλοτε εκεί βυζαντινής Μονής που κατεδαφίστηκε λίγο πριν τα μέσα του 19ου αιώνα και στην θέση του ανεγέρθηκε, επί του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ (Abdülmecid I) και δεσπότη Διδυμοτείχου Βισσαρίωνος, ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Σωτήρος Χριστού όπου και τοποθετήθηκε η εικόνα.
Η Ελευθερώτρια
Το πλάτος του Ιερού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο είναι 28μ., το μήκος 42μ. και το ύψος 35μ ενώ το κωδωνοστάσιο έχει 33 μέτρα ύψος. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και την σχεδίαση έκανε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος ενώ την επίβλεψη των έργων έκανε ο πολιτικός μηχανικός και μετέπειτα δήμαρχος της πόλης κ. Χρήστος Τοκαμανης.
Το επιχρυσωμένο τέμπλο του Ναού, μοναδικό στην Ελλάδα, έχει μήκος 30 μ. και ύψος 5.5μ. Οι τοιχογραφίες έγιναν δια χειρός Ιωάννου Σαρσακη και των βοηθών αυτού, Γεωργίας Νταλαγιώργου, Ιωάννου Καμπασάκη και Χρήστου Σαρσακη.
Τα ψηφιδωτά στον τρούλο από τον Παύλο Σαρφατη ενώ οι ψηφίδες είναι από το Μουράνο της Ιταλίας. Το τέμπλο κατασκεύασε ο Παντελεήμων Αμανατίδης ενώ η χρύσωση έγινε από ειδικούς τεχνίτες από το Ιάσιο της Ρουμανίας, το φύλλο χρυσού αγοράστηκε από την Νυρεμβέργη της Γερμανίας και είναι 22 καρατίων.
Να σημειωθεί επίσης και η μεγάλη βοήθεια της 16ης Μεραρχίας στην επιχωμάτωση των θεμελίων. Σημαντική ήταν η συμπαράσταση του τότε δημάρχου της πόλης κ. Ευάγγελου Παπατσαρούχα για την παραχώρηση του οικοπέδου και στην τελετή εγκαινίων ο μακαριστός Μητροπολίτης κ .Νικηφόρος ο Β’ τον κάλεσε κοντά του και του είπε:
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου