Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση έξι μηνών για την εφαρμογή του μέτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Απέμειναν λίγες ημέρες για την υποχρεωτική εφαρμογή της.

Λίγες ημέρες απέμειναν για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, και πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν το μέτρο χωρίς προβλήματα.

Επί του παρόντος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση και οι ημερομηνίες θα τηρηθούν, αφού έχει δοθεί υπεραρκετός χρόνος συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις των κλάδων που εντάσσονται στο μέτρο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, από την προσεχή Δευτέρα, 1η Ιουλίου, βιομηχανία και λιανικό εμπόριο εντάσσονται στην υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ήδη τα αιτήματα για παράταση αρχίζουν να καταφτάνουν στο υπουργείο. Μεταξύ αυτών είναι το αίτημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που έστειλε επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, με την οποία θεωρεί ότι είναι άμεση η ανάγκη για παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που ξεκινά την 1η Ιουλίου 2024. Όπως αναφέρει στην επιστολή της η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, από την 1/7/2024 θα κληθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς σειρά ΚΑΔ εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα εφαρμογής.

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γινόταν με τις εξής προϋποθέσεις, τις οποίες πλείστες φορές έχει τονίσει, όπως:

  • Να είχε προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους ανά κλάδο φορείς με σκοπό να εντοπιστούν τα προβλήματα και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε η ψηφιακή κάρτα να μην αποτελέσει γραφειοκρατικό εφιάλτη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Δυστυχώς, τέτοιος διάλογος δεν έγινε, ενώ οι όποιες ομάδες εργασίας συστάθηκαν δεν συμπεριλάμβαναν και τους σχετικούς φορείς.
  • Η έναρξη εφαρμογής ανά κλάδο να γινόταν για εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς την επιβολή προστίμων. Ειδικά για κλάδους που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το πιλοτικό διάστημα εφαρμογής, χωρίς την επιβολή προστίμων, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον ένα έτος.

«Αυτή τη στιγμή οδεύουμε σε πλήρη εφαρμογή σε κλάδους που συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με σημαντικά προβλήματα, όπως έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που ακόμα δεν έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή. Ειδικά για αυτές τις επιχειρήσεις, η ψηφιακή κάρτα αποτελεί μία εντελώς νέα διαδικασία, όπως και η απαραίτητη διατήρηση σχετικών αρχείων για πέντε χρόνια.

Περαιτέρω, η ψηφιακή κάρτα συμπεριλαμβάνει και κόστος, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα αγοράς, χρήσης και συντήρησης εξοπλισμού και ψηφιακών εφαρμογών, απαραίτητα στοιχεία για τη χωρίς πρόστιμα συμμόρφωση αλλά και για τη διατήρηση των σχετικών αρχείων. Είναι δεδομένο πως δεν έχουν όλοι οι επιχειρηματίες τους πόρους ή τις απαιτούμενες γνώσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ.

Επίσης, σημειώνει ότι «υπάρχει κίνδυνος το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ να μην καταφέρει να σηκώσει τον όγκο των δεδομένων, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων και εργαζομένων. Στην περίπτωση αυτή, τι θα γίνει; Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προβλεφθεί ένα διάστημα πλήρους πιλοτικής εφαρμογής του σε πραγματικό χρόνο, προφανώς χωρίς την επιβολή προστίμων, ώστε στην περίπτωση που δεν πάει κάτι καλά να μην τρέχουν οι επιχειρήσεις να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες;».

Ο χρόνος που έχει δοθεί, προκειμένου να προσαρμοστούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη χρήση της ψηφιακής κάρτας, ήταν ελάχιστος και ανεπαρκής, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ οι διαδικασίες διαβούλευσης που θα έπρεπε να έχουν γίνει για την εξέταση των προβλημάτων και την αναζήτηση λύσεων αποτελεσματικής εφαρμογής δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Όπως τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία, «κάποιες αποσπασματικές συναντήσεις ή οι επιστολές υπομνήματα που στέλνονται δεν είναι ικανά να αποτυπώσουν το μέγεθος του προβλήματος. Το γεγονός αυτό φαίνεται και στην πρόσφατα δημοσιευμένη εγκύκλιο, όπου γίνεται μια προσπάθεια να δοθούν πρακτικές λύσεις σε γνωστά προβλήματα, με ασαφή, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις τρόπο. Δυστυχώς, με τον τρόπο και τη βιασύνη που επιχειρείται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα την πληρώσει πάλι η υγιής επιχειρηματικότητα».

«Οφείλουμε να σας γνωρίσουμε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλη την Ελλάδα είναι οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης. Βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καλή και να καλύψει με τα έσοδά της, για ακόμη μια χρονιά, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Επιτρέψτε στις επιχειρήσεις να ασχοληθούν με τη δραστηριότητά τους απερίσπαστα, χωρίς να τις επιβαρύνετε με διαδικασίες και ορόσημα που απορρέουν από ρυθμίσεις για τις οποίες ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί με ορθολογικό τρόπο η ομαλή εφαρμογή.

Με βάση τα προαναφερόμενα, είναι απολύτως αναγκαίο άμεσα να δοθεί παράταση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2024, ώστε να δοθεί χρόνος για να ικανοποιηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή υλοποίησή της», καταλήγει η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου