ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ για τις καλλιέργειες σε Ξάνθη και Ροδόπη, πρόταση Αλέκου Κοντού εδώ και μια 15ετία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

  • Ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, γνωστοποίησε ότι η ΠΑΜΘ διερευνά μακροπρόθεσμα τρόπους αντιχαλαζικής προστασίας για τις καλλιέργειές της στην Περιφέρεια.
  • Ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες -Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έκανε αυτοψία σε πληγείσες περιοχές, συνοδεία περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και δημάρχου.


Ολοσχερής ήταν η καταστροφή που προκάλεσε σε καλλιέργειες των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης η έντονη χαλαζόπτωση που «σάρωσε» την περιοχή μας τη Μεγάλη Παρασκευή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Ροδόπη εντοπίστηκαν σε καλλιέργειες σε Σάλπη, Αμβροσία, Διαλαμπή, Παλλάδιο, Μωσαϊκό, Γαλήνη, Πολύανθο του Δήμου Ιάσμου, Αίγειρο του Δήμου Κομοτηνής και πέριξ Σαπών και Πρωτάτου του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών και στην Ξάνθη σε περιοχές των Δήμων Τοπείρου και των Αβδήρων.

Το χαλάζι κατέστρεψε ολοκληρωτικά δενδρώδεις καλλιέργειες και σιτηρά, ενώ επίσης μεγάλες έως κι ολοσχερείς ζημιές καταγράφηκαν σε καλαμπόκια, ηλιόσπορο, ακτινίδια κι άλλες καλλιέργειες.

Ωστόσο η λύση είναι μια, γεγονός που εδώ και τουλάχιστον μια 15ετία φυσικά προτείνει ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός για τις καλλιέργειες που το «χαλάζι» αποτελεί τον υπ’ αριθ. 1 κίνδυνο για τον Καπνό, τα σπαράγγια και ανάλογες καλλιέργειες!!!

Για το λόγο αυτό άλλωστε οι αγρότες ζητούν από το κράτος να τους απλώσει χέρι βοηθείας, και να τους συνδράμει ενώ κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του ΕΛΓΑ τέθηκε και το ζήτημα του σχεδιασμού για την τοποθέτηση αντιχαλαζιακής προστασίας, για την οποία «τρέχει» και σχετικό επιδοτούμενο πρόγραμμα και πρότεινε ο Αλέξανδρος Κοντός στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, ως λύση.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΑΣΜΟ

Την Τετάρτη 8 Μαΐου αυτοψίες σε πληγείσες περιοχές αλλά και κι επαφές με πληγέντες καλλιεργητές πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αρχής γενομένης της Διαλαμπής, με επικεφαλής τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζή, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά, τον περιφερειακό σύμβουλο Αχμέτ Οσμάν Πεχλιβάν, τον δήμαρχο Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ.

«Διαπιστώσαμε ότι πράγματι υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο επίκεντρο», είπε, μεταφέροντας την πρώτη εικόνα από τις ζημιές ο Δημήτρης Πανταζής, ο οποίος γνωστοποίησε ότι από την Πέμπτη 9 Μαΐου  οι πληγέντες μπορούν να προσέρχονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ οι παραγωγοί, για να δηλώνουν τις καλλιέργειές τους. «Θα προσπαθήσουμε και θα καταφέρουμε να σταθούμε πλάι στους καλλιεργητές, εξαντλώντας όλο το εύρος του κανονισμού υπέρ του παραγωγού», υποστήριξε.

«Το κακό έγινε», δήλωσε ο δήμαρχος Ιμάμ Τζανέρ, προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο ίδιος κι η Δημοτική Αρχή βρέθηκαν στο σημείο κι έτσι θα συνεχίσουν. Παράλληλα, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου ότι οι αγρότες πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενήμεροι, για το πως μπορούν να προστατεύουν τις καλλιέργειές τους από τα διαρκώς εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Η κλιματική κρίση έχει έρθει στη χώρα μας, δυστυχώς θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και να θωρακιστούμε», είπε από θέσης του κι ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η ΠΑΜΘ διερευνά μακροπρόθεσμα τρόπους αντιχαλαζικής προστασίας για τις καλλιέργειές της. Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει έως 100% τις πραγματικά διαπιστωμένες ζημιές των καλλιεργητών.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ: «Είπαμε ότι δεν θα ερχόμαστε μόνο στις εκλογές»


Η δέσμευση Τοψίδη στους κατοίκους της Διαλαμπής, που (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

«Είπαμε ότι δεν θα ερχόμαστε μόνο στις εκλογές». Με αυτά τα λόγια εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου στη Διαλαμπή ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης. Βρέθηκε εκεί, προκειμένου να καταγράψει τα αιτήματα των καλλιεργητών στον απόηχο της πρόσφατης καταστροφικής χαλαζόπτωσης.

Όπως εξήγησε στους κατοίκους, κι ο ίδιος κατάγεται από αγροτικό χωριό, τη Νέα Βύσσα Έβρου, άρα αντιλαμβάνεται στην πράξη κι όχι απλώς στη θεωρία τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του ο περιφερειάρχης επανέλαβε πολλές φορές τη δέσμευση ότι η διοίκησή του δεν εκλέχθηκε μόνο για να αναπτύσσει επαφές με τους κατοίκους πριν τις εκλογές, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας. Στους πρώτους μήνες όπου βρίσκεται στη θέση αυτή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η δέσμευσή του αυτή φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Φτάνει μόνο να αποδειχτεί, εάν οι επαφές του θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα ή θα περιοριστούν στην επικοινωνία.

«Ο περιφερειάρχης θα πηγαίνει στην Αθήνα να διεκδικεί, αλλά να φέρνουμε τους υπουργούς εδώ να συνομιλούν με τους πολίτες και τις υπηρεσίες», είπε επίσης στο περιθώριο των δηλώσεών του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επισκεφτεί ξανά την περιοχή μας για ημερίδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου