Στις τελευταίες θέσεις κατάταξης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Στις τελευταίες θέσεις κατάταξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων βρίσκεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε για το 2023!

Η κατάταξη γίνεται με βάση τη μοριοδότηση των ΑΕΙ, όχι μόνο με αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. αριθμός φοιτητών και προσωπικό) αλλά με ποιοτικά. 

Οπως δημοσιοποίησε η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, Το ΕΜΠ ανέβηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης των ελληνικών ΑΕΙ.

Ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το όριο των 2.000 μορίων έχουν ξεπεράσει το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δυστυχώς για άλλη μία χρονιά, βρίσκεται στο ναδήρ αυτής της κατάταξης, δημιουργώντας πλέον ερωτηματικά για το τι συμβαίνει εντός και εκτός του θρακιώτικου ανωτατου πανεπιστημίου.

Διότι το παρελθόν για το ΔΠΘ δεν  ήταν ποτέ τόσο προβληματικό!

Δείτε την κατάταξη σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης:


Τα κύρια προβλήματα του ΔΠΘ

Σύμφωνα με την Έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει μηδενική μοριοδότηση στη Διεθνοποίηση του Ιδρύματος, που σημαίνει ότι οι σχέσεις και η διασύνδεση με ξένα Πανεπιστήμια αλλά και η διοχέτευση ερευνών του ΔΠΘ προς τα έξω είναι έως και ανύπαρκτη όπως και η προσέλκυση αλλοδαπών σπουδαστών, ενώ και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Πανεπιστημιακού Περιβάλλοντος, δηλαδή την βελτίωση των συνθηκών της φοιτητικής κοινότητας, η ασφάλεια της διαμονής τους, υγειονομική και ψυχολογική στήριξη και πολλά άλλα.

Βεβαίως, είναι απορίας άξιο, πως ένα Πανεπιστημιακό Ιδρυμα όπως το ΔΠΘ, με εξαίρετη παρουσία στο παρελθόν σε επιστημονικό επίπεδο, σήμερα – λόγω ακριβώς αυτής της αξιολόγησης – θα λάβει μόλις το 4,77% της αναλογούσας χρηματοδότησης απο τον κρατικό κουρβανά, που σημαίνει ότι θα τεθεί σε ακόμα πιο δυσμενή θέση λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Απαιτούνται πρωτοβουλίες

Σίγουρο είναι, ότι οι Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τους άλλους φορείς συναρμοδιότητας, θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες αναβάθμισης του θρακιώτικου πανεπιστημίου και την αποτροπή κάθε δυσμενούς εξέλιξης, που μοιραία θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, απο το 1974 οπότε και ιδρύθηκε, αποτελεί όχι μόνο τον “πνευματικό πνεύμονα” της Θράκης, αλλά σηματοδοτεί και την ιστορία και την εξέλιξη πολλών Σχολών και ειδικοτήτων που πήραν “εύσημα” απο τις δράσεις και τα κατορθώματα του παρελθόντος σε επιστημονικό και όχι μόνο επίπεδο.

Η απαξίωσή του, η συρρίκνωσή του και εν τέλει η αποδυνάμωσή του, θα σημάνει και το οριστικό τέλος του.

Η Θράκη όμως, χρειάζεται και πρέπει να έχει το δικό της Πανεπιστήμιο.

Άλλωστε, η πρώτη μεγάλη “απειλή” ήρθε και θα πραγματοποιηθεί με την είσοδο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην περιοχή.

Η ευθύνη πλέον σε Πρυτανικές Αρχές, Περιφέρεια και Υπουργείο Παιδείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου