Καρκίνος του πνεύμονα: Τα 12 συμπτώματα που εμφανίζονται σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος συχνά συνδέεται με το κάπνισμα, μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία ακόμη και σε όσους δεν έχουν αγγίξει ποτέ τσιγάρο στη ζωή τους.

Ενώ το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία, άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους όπως το αέριο ραδόνιο, το παθητικό κάπνισμα, αλλά και επαγγελματικούς κινδύνους. Στοιχεία από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έδειξαν ότι περίπου το 20% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο αφορά σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι μη καπνιστές, που ορίζονται ως άτομα που είτε δεν έχουν καπνίσει ποτέ είτε έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους, είναι ευαίσθητα σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με τους καπνιστές και οι επιστήμονες σήμερα κατανοούν καλύτερα την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές χάρη στις πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις.

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα στους μη καπνιστών που μπορεί να είναι παρόμοια με των καπνιστών

Σύμφωνα με επιστήμονες του Yale Medicine, ανακαλύφθηκε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα στους μη καπνιστές προκαλείται συνήθως από γενετικές μεταλλάξεις ή ανωμαλίες. Η Δρ. Anne Chiang, ογκολόγος θώρακα στο Yale Medicine, είπε: «Παλιότερα πιστεύαμε ότι όλοι οι καρκίνοι του πνεύμονα ήταν ίδιοι, αλλά τώρα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη».

Οι περισσότεροι μη καπνιστές μπορεί να μην εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα, επομένως συχνά μένει απαρατήρητος μέχρι να κάνει μετάσταση, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ωστόσο, ορισμένοι μη καπνιστές μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των καπνιστών κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ένας βήχας που δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου
  • Βήχας με αίμα
  • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Συριγμός
  • Βραχνάδα
  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια βάρους χωρίς λόγο
  • Κούραση
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο και/ή στο λαιμό
  • Υποτροπιάζουσες πνευμονικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας

Η διαφοροποίηση μεταξύ του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές και τους μη καπνιστές είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές που στοχεύουν συγκεκριμένες μοριακές αλλαγές που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές.

Για παράδειγμα, οι μη καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αδενοκαρκίνωμα, έναν τύπο μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που τείνει να αναπτύσσεται πιο αργά και εκδηλώνεται διαφορετικά στην ιατρική απεικόνιση.

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα για τους μη καπνιστές

Ο Δρ. Daniel Boffa, θωρακοχειρουργός στο Yale Medicine, εξηγεί τη διάκριση: «Αν είστε καπνιστές, μπορείς να σκεφτείτε τον πνεύμονά σας σαν μια σακούλα με λευκά μάρμαρα. Ο καρκίνος είναι σαν να βάζεις ένα μαύρο μάρμαρο. Ο τύπος του καρκίνου που εμφανίζει ο μη καπνιστής είναι περισσότερο σαν να βάζεις μαύρη άμμο. Αντί για ένα σημείο ή ένα κομμάτι, είναι περισσότερο σαν μια μουντή περιοχή. Είναι πιο διάχυτο».

Οι εξελίξεις στον γενετικό έλεγχο έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα για τους μη καπνιστές. Οι ασθενείς μπορούν τώρα να υποβληθούν σε εξετάσεις για τον εντοπισμό μεταλλάξεων, οι οποίες επιτρέπουν στους γιατρούς να συνταγογραφούν στοχευμένες θεραπείες. Αν και δεν υπάρχουν τυποποιημένες διαδικασίες προσυμπτωματικού ελέγχου για μη καπνιστές, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το οικογενειακό ιστορικό και τις πιθανές περιβαλλοντικές εκθέσεις.

Η έγκαιρη ανίχνευση παραμένει κρίσιμη, προειδοποιούν οι επιστήμονες, και συχνά συμβαίνει τυχαία κατά τη διάρκεια της ιατρικής απεικόνισης για άσχετες καταστάσεις. Η θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου ιστού, ακολουθούμενη από στοχευμένες θεραπείες ή χημειοθεραπεία ανάλογα με το στάδιο και την επιθετικότητα του καρκίνου.

Πηγή: oloygeia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου