Γενόσημα: Αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ-Η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Με νομοθετική παρέμβασή του το Υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρούν να κατευνάσουν τις μεγάλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης που αφορά τα γενόσημα φάρμακα.

Τι αλλάζει στον τρόπο αποζημίωσης

Ειδικότερα, αυτό που έχει αλλάξει από την περασμένη Δευτέρα (12/2) είναι ότι πλέον η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ είναι ίση με το φθηνότερο γενόσημο της κάθε δραστικής ουσίας.

Δηλαδή, η ασφαλιστική τιμή ενός φαρμάκου επί της οποίας ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς (0%, 10% ή 25%) προσδιορίζεται με βάση το πιο φθηνό σκεύασμα στην κατηγορία.

Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει πιο ακριβό γενόσημο ή το πρωτότυπο φάρμακο, θα πληρώσει επιπλέον του ποσοστού συμμετοχής και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο ασφαλισμένος πλήρωνε για όλα τα γενόσημα μόνο το ποσοστό συμμετοχής (10% ή 25%) επί της λιανικής τιμής τους.

Η αλλαγή αυτή έχει επιφέρει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Γεωργιάδης: «Πλαφόν τρία ευρώ»

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/2) το Υπουργείο Υγείας ορίζει ως πλαφόν τα τρία ευρώ ανά σκεύασμα τη διαφορά που μπορεί να πληρώσει επιπλέον ο ασφαλισμένος έναντι της παλαιάς τιμολόγησης.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε σχετικά στον ΣΚΑΪ:

«Με επείγοντα τρόπο δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα σε ΦΕΚ η νέα υπουργική απόφαση (για τα γενόσημα φάρμακα), η οποία έχει όριο – πλαφόν τα 3 ευρώ ανά σκεύασμα, τη διαφορά που μπορεί να πληρώνει κάποιος σε σχέση με την παλαιά τιμολόγηση».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, «αυτό αφορά 1.700 φάρμακα. Στα 1.600 φάρμακα, η διαφορά είναι της τάξεως 0,5 -1 ευρώ. Υπάρχουν όμως δύο κατηγορίες, οι στατίνες και τα ψυχιατρικά φάρμακα, στα οποία μπορεί να δει κανείς διαφορά 15 ευρώ.

Εκεί μπαίνει πλαφόν 3 ευρώ ώστε καθένας που θα επιλέξει να πάρει το ακριβότερο να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου