Ακρίβεια: Νέο ράλι στην τιμή του ελαιολάδου-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Νέες ανατιμήσεις στο λάδι αναμένεται να δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης, θα υπάρξουν «νέες αυξήσεις στην τιμή του λαδιού και συγκεκριμένα τον μήνα Δεκέμβριο».

  • Τι είπε μεταξύ των άλλων;

«Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλη αύξηση στο λάδι. Τον μήνα Δεκέμβριο θα υπάρξει κι άλλη αύξηση της τιμής. Η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει την πόρτα μας.

Η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει.

Στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ευνοούν ένα έντομο που λέγεται δάκος κι αυτό μειώνει την ήδη μειωμένη παραγωγή που έχουμε.

Έτσι, εφόσον μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή», ανέφερε ο ίδιος.

  • Σε ό,τι αφορά την τιμή του λαδιού διευκρίνισε ο κ. Χιλετζάκης εξήγησε ότι δεν καθορίζεται από τον Έλληνα παραγωγό.

«Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας. Η Ιταλία καθορίζει την τιμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό».

Σήμερα, ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι 13.5 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενώ ο παραγωγός το πούλησε πέρυσι 4.5 με 5 ευρώ.

Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό. Εξαρτάται από άλλους μεσάζοντες», είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις καθημερινές κλοπές ελαιόκαρπων, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα χρηματιστήριο, στο οποίο γίνεται χαμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου