Θεσσαλονίκη-Χριστούγεννα: Μελομακάρονα κέικ, κρουασάν, κρέμα και παγωτό-Νέες λαχταριστές εκδοχές!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στη Θεσσαλονίκη, ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει και δημιούργησαν νέες, λαχταριστές, εκδοχές του πιο παραδοσιακού γλυκού των Χριστουγέννων, του μελομακάρονου!

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ιδέα «γεννήθηκε» σε… άκυρη στιγμή. Όπως για παράδειγμα, με τη ζαχαροπλάστη, Πέπη Μπέζα, η οποία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενώ απολάμβανε το παγωτό της, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, σκέφτηκε να δημιουργήσει για τα Χριστούγεννα ένα κέικ μελομακάρονου. Έτσι, άρχισε τις δοκιμές στο εργαστήριό της στην περιοχή Πυλαία, παρά το γεγονός ότι φορούσε κοντομάνικα και η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου.

«Βάζουμε φαντασία και μεράκι στα χριστουγεννιάτικα γλυκά και δουλεύουμε τις νέες συνταγές από το καλοκαίρι. Κι ενώ έτρωγα παγωτό, σκέφτηκα να βγάλω στην παραγωγή ένα κέικ μελομακάρονου. Γεμάτο με μυρωδιές Χριστουγέννων, με καρύδια, με κανέλα, πορτοκάλι, μπαχαρικά και βούτυρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπέζα.

Από τις αρχές του φθινοπώρου είχαν παραχθεί τα πρώτα δείγματα για να διαπιστώσει, αν είναι καλή η συνταγή, και τελικώς κατέληξε να το βγάλει την εορταστική περίοδο στην παραγωγή για τους πελάτες της.

«Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό κέικ, με βάση το μελομακάρονο», λέει η ζαχαροπλάστης.


Μάλιστα, για τα μικρά παιδιά, αλλά και για όσους νιώθουν παιδιά, η κ. Μπέζα έχει βγάλει και χριστουγεννιάτικα μπισκότα τζίντζερμπρεντ με γεύση μελομακάρονου!

  • Μελομακάρονο… κρέμα!

Μελομακάρονο κρέμα που τρώγεται με το …κουτάλι! Ο Γιώργος Αυγέρος, γνωστός από τις δημιουργίες θεματικών σοκολάτας, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δημιούργησε άλειμμα κρέμα μελομακάρονου σε βάζο, ώστε οι φανατικοί να τοποθετούν τη γεύση του γλυκού στη φέτα του ψωμιού ή να το τρώνε με το κουτάλι!

«Το γλυκό, κλειστό μέσα στο βάζο, μπορεί να το πάρει κάποιος ακόμη και στη δουλειά του. Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα, με τον τρόπο αυτό, το μελομακάρονο να ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Είναι αρκετοί οι τουρίστες που βλέπουν το άλειμμα στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου, το αγοράζουν και στη συνέχεια μέσω των αποσκευών τους φτάνει στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια σε κάθε γωνιά της γης», τονίζει ο κ. Αυγέρος.

  • Μελομακάρονο… κρουασάν

Κι αν κάποιος το θέλει για πρωινό ή για κολατσιό, μπορεί να το βρει μέσα στο… κρουασάν! Την ιδέα για ένα κρουασάν, με μπόλικο άρωμα Χριστουγέννων, είχε η αρτοποιός Έλενα Καλλίδου, που διατηρεί φούρνο τρίτης γενιάς στην οδό Μπότσαρη και έχει εξειδίκευση στις καινοτόμες γεύσεις.

«Είναι κρουασάν γεμιστό με σπασμένο μελομακάρονο, με απαλή κρέμα, λίγο άγλυκη για να ισορροπεί με το χριστουγεννιάτικο γλυκό. Το πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα και δίνουμε κάτι ξεχωριστό στον πελάτη. Έχουμε εξειδίκευση στα κρουασάν, με συνολικά 20 γεύσεις, μεταξύ αυτών τσιζκέικ και μιλφέιγ. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να βγάλουμε και ένα εποχιακό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλλίδου.

  • Μελομακάρονο… παγωτό και toping σε παγωμένο γιαούρτι

Ως επικάλυψη στο παγωμένο γιαούρτι προσφέρει το μελομακάρονο στους πελάτες του ο επιχειρηματίας, Στέλιος Ρίμπας. Το γλυκό, «σπασμένο» σε μικρά κομμάτια, έρχεται να προστεθεί πάνω στο γλύκισμα, για όσους θέλουν να συνδυάσουν στον ουρανίσκο τους δύο εποχές: το καλοκαίρι με τον χειμώνα.

«Σκεφτήκαμε να δώσουμε μία εορταστική νότα, μία παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη γεύση. Και δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το μελομακάρονο. Ξεκίνησαν να το ζητούν οι πελάτες μαζί με το παγωμένο γιαούρτι τους και θα πάει πολύ καλύτερα, μόλις μπούμε σε φουλ εορταστικούς ρυθμούς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίμπας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά ζαχαροπλαστεία της πόλης έχουν επιλέξει να σερβίρουν το μελομακάρονο σε μπάλες παγωτού, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι πελάτες, ανάμεσα στις άλλες γεύσεις του αγαπημένου γλυκίσματος, έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν και «γεύση μελομακάρονο», τη μόνη γεύση των ψυγείων που έχει διάρκεια ζωής όσο και οι γιορτές των Χριστουγέννων!



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου