Κορωνοϊός νυχτερίδων: Ποιος είναι ο νέος ιός που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Έναν νέο κορωνοϊό, ο οποίος προέρχεται από τις νυχτερίδες ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες.

Το ενθαρρυντικό, μάλιστα, είναι πως ο συγκεκριμένος ιός εξουδετερώθηκε αποτελεσματικά με υπάρχον φάρμακο και έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να αποτελεί πραγματική απειλή για την ανθρωπότητα.

Ποιος είναι ο νέος κορωνοϊός

Διεθνής ομάδα επιστημόνων πραγματοποίησε μία σειρά πρωτοποριακών πειραμάτων και κατάφερε να εντοπίσει έναν προ-εμφανιζόμενο κορονοϊό νυχτερίδας.

Μάλιστα, τον εξουδετέρωσε με ένα ήδη υπάρχον μονοκλωνικό αντίσωμα.

Επιπλέον, οι δοκιμές in vitro των ευρέως χρησιμοποιούμενων αντιικών φαρμάκων ήταν επίσης αποτελεσματικές έναντι του ιού, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συγκεκριμένος κορωνοϊός είναι γνωστός ως BtCoV-422. Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του κορωνοϊού του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) είναι διαθέσιμο εδώ και χρόνια και είναι γνωστό ως mAb JC57-11.

Ο MERS-CoV είναι ένας ζωονοσογόνος ιός που προέρχεται από νυχτερίδες και μολύνει τις καμήλες, οι οποίες με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο. Ο BtCoV-422 είναι γενετικά παρόμοιος με τον MERS-CoV.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαιντ Λούις στο Μιζούρι συνεργάστηκαν με μια ομάδα επιστημόνων από όλες τις ΗΠΑ, οι οποίοι υπογράμμισαν μια απλή αρχή:

Οι θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές έναντι άλλων κορονοϊών, όπως ο MERS-CoV και ο SARS-CoV-2, θα πρέπει να είναι και στον BtCoV-422.

Ενώ όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα που εξουδετερώνουν τον MERS-CoV είχαν πολύ περιορισμένη δράση έναντι του ιού, το mAb JC57-11 αποδείχθηκε πολύ ισχυρό.

  • Τι λέει ο ΠΟΥ για τον νέο ιό

Η ετοιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή μελλοντικών πανδημιών, λένε οι ειδικοί, και μεταξύ των στόχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι ο εντοπισμός πιθανών ιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία και η ανάπτυξη στρατηγικών για την άμβλυνση των κρουσμάτων πριν αυτά ξεσπάσουν.

Νέοι κορονοϊοί έχουν διεισδύσει στους ανθρώπινους πληθυσμούς με επεισοδιακή κανονικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα: SARS CoV-1 το 2002, MERS-CoV το 2012 και SARS-CoV-2 το 2019. Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον μπορεί να εμφανιστούν αι άλλοι σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ.

«Η επανειλημμένη εμφάνιση ζωονοσογόνων ανθρώπινων βητακορονοϊών υπαγορεύει την ανάγκη για ευρεία θεραπευτική αγωγή και συντηρημένους στόχους επιτόπων για τον σχεδιασμό αντιμέτρων», υποστήριξε ο Δρ. Λόνγκπινγκ Τσε, μοριακός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις αναφερόμενος στην επείγουσα ανάγκη να εντοπιστεί το τμήμα των ύποπτων ιών – ο επίτοπος – που αναγνωρίζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Οι κορονοϊοί που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής παραμένουν ένα επείγον ζήτημα για την ετοιμότητα της παγκόσμιας υγείας», πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου