Ο καθοριστικός ρόλος της πρώτης εντύπωσης… Η αντίληψη δεν αλλάζει ούτε 6 μήνες αργότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η πρώτη εντύπωση στην εξέλιξη της σχέσης δύο ανθρώπων επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, οι οποίοι συστήνουν να δίνουμε την δέουσα σημασία στην εμφάνιση όταν πρόκειται να συναντήσουμε κάποιον που μας ενδιαφέρει για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επηρεαζόμαστε από την πρώτη εικόνα που αποκτούμε για κάποιον και αυτό δύσκολα αλλάζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε απλά κοιτώντας κάποιον σε μια φωτογραφία δεν αλλάζει ακόμη και αν έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί του έξι μήνες αργότερα.

«Η εμφάνιση του συνομιλητή μας καθορίζει και τα συναισθήματα που θα αποκτήσουμε γι’ αυτόν. Η πρώτη ματιά είναι τόσο έντονη, ώστε επηρεάζει τις άλλες πληροφορίες που μπορεί να λάβουμε για το ίδιο πρόσωπο», δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας, Vivian Zayas.

Οι 55 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν 8 φωτογραφίες τεσσάρων γυναικών και να κρίνουν την προσωπικότητά τους (π.χ. αν ήταν εξωστρεφείς, ευχάριστες ή ανοιχτές σε νέες εμπειρίες). Στις τέσσερις πρώτες φωτογραφίες οι γυναίκες χαμογελούσαν, ενώ στις άλλες τέσσερις είχαν ουδέτερη έκφραση.

Μετά από κάποιο διάστημα (από 30 ημέρες έως 6 μήνες) οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τις γυναίκες στις φωτογραφίες. Αρχικά έπαιξαν μαζί τους ένα παιχνίδι για 10’ και κατόπιν είχαν μια 10λεπτη συζήτηση, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Μετά από αυτήν την επαφή, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν εκ νέου την προσωπικότητα των τεσσάρων γυναικών.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν κάνει θετικά σχόλια για ένα πρόσωπο στη φωτογραφία, είχαν διατηρήσει την ίδια θετική εντύπωση και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Αντίθετα, όταν τα σχόλια για τη φωτογραφία δεν ήταν κολακευτικά, ούτε η άποψή τους για το άτομο αυτό ήταν θετική μετά την τετ α τετ συνάντησή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου