ΟΗΕ: «Κολασμένη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3°C»

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Δυσοίωνες είναι οι προβέψεις του ΟΗΕ για το Κλίμα, καθώς όπως προειδοποιεί πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα Cop28 που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν ήδη ξεπεραστεί και οι εντεινόμενοι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες έχουν αφαιρέσει ζωές, πλήττοντας τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,4°C μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για πολύ χειρότερα αν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα «κολασμένο» μέλλον.

  • Η έκθεση

Η έκθεση αναφέρει ότι η εφαρμογή μελλοντικών πολιτικών που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες, θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,1°C το όριο των 3°C. Η εφαρμογή των μειώσεων των εκπομπών θα μείωνε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,5°C, που εξακολουθεί να αποτελεί καταστροφικό σενάριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, για να επιτευχθεί ο διεθνώς συμφωνημένος στόχος του 1,5°C, πρέπει να μειωθούν 22 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι το 42% των παγκόσμιων εκπομπών και ισοδυναμεί με την παραγωγή των πέντε χειρότερων ρυπαντών του κόσμου σήμερα: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία και Ιαπωνία.

Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια της Unep, δήλωσε: «Δεν υπάρχει άνθρωπος ή οικονομία στον πλανήτη που να μην επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε να σημειώνουμε ανεπιθύμητα ρεκόρ στις εκπομπές, τη θερμοκρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρέπει, αντίθετα, να βγάλουμε τη βελόνα από το ίδιο παλιό αυλάκι της ανεπαρκούς δράσης και να αρχίσουμε να σημειώνουμε άλλα ρεκόρ: στη μείωση των εκπομπών και στη χρηματοδότηση του κλίματος».

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν νωρίτερα τον Νοέμβριο, ότι οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων στον κόσμο σχεδιάζουν επεκτάσεις που θα εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό του πλανήτη για τον άνθρακα δύο φορές, κάτι που οι ειδικοί χαρακτήρισαν «παραφροσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου