Χωρίς σταυρούς ο β’ γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023 θα έχουν και δεύτερο γύρο σε αρκετούς δήμους και περιφέρειες της χώρας, αφού πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 43%, που με τον νέο εκλογικό νόμο τους εξασφάλισε εκλογή από την πρώτη κιόλας Κυριακή (8/10).

Οι επαναληπτικές κάλπες ή ο δεύτερος γύρος κατά πολλούς των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις επαναληπτικές κάλπες, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο για την εκλογή περιφερειάρχη και δημάρχου και, ως εκ τούτου, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης σε υποψήφιους συμβούλους. Παρόλα αυτά, ψηφοδέλτια με σταυρούς προτίμησης δεν προσμετρώνται ως άκυρα.

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους την περασμένη Κυριακή (8/10).

  • Πού ψηφίζω στον β’ γύρο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» οι πολίτες των δήμων και των περιφερειών που θα οδηγηθούν σε β’ γύρο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μπορούν να βρουν το εκλογικό τους κέντρο.

  • Πόσα χρήματα θα λάβουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στις επαναληπτικές

Για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 θα καταβληθεί αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, που έχει εκδοθεί, η εκλογική αποζημίωση για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που συμμετείχαν στην διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής θα λάβουν το ποσό των 40 ευρώ.

Το ποσό, ωστόσο, αλλάζει στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 της 15ης Οκτωβρίου, καθώς ορίζεται στα 30 ευρώ.

  • Πού θα κλείσουν τα σχολεία για τον β’ γύρο

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν τα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ενόψει των επαναληπτικών Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, σε όλες τις περιοχές της χώρας που θα διεξαχθούν επαναληπτικές Περιφερειακές ή Δημοτικές εκλογές την Κυριακή 15 Οκτωβρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν τόσο την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου όσο και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου λόγω των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Παιδείας.

Ενδεικτικά, σε δήμο Αθηναίων και δήμο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου θα χρειαστεί β’ γύρος για την εκλογή δημάρχου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Όπως θα συμβεί και στους υπόλοιπους δήμους ή περιφέρειες όπου δεν εξελέγη κάποιος από τον α’ γύρο των εκλογών.

Το μέτρο αυτό αφορά τα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές θα ενημερωθούν από τους διευθυντές των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου