Αλλάζει η ώρα την Κυριακή: Κερδίζουμε μία ώρα ύπνου, πότε γυρνάμε τους δείκτες

Δεν υπάρχουν σχόλια


Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, με τους δείκτες του ρολογιού να γυρίζουν μία ώρα πίσω.

Ως εκ τούτου, κερδίζουμε μία ώρα ύπνου, αφού στις 04:00 π.μ. το ρολόι πρέπει να επιστρέψει στις 03:00 π.μ.

Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε τότε να επιλέξουν μία από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή).

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

  • Η υπενθύμιση του υπουργείου Μεταφορών

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.», αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του.

  • Ο «πατέρας» της αλλαγής ώρας

Η θερινή ώρα, Daylight Saving Time, DST, επί το αγγλικότερον, είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους.

 Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

 Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο το πολύ μακρινό 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

 Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή. Ο Γουίλετ μάλιστα είχε αρθρογραφήσει για το θέμα το 1907, με τίτλο Waste of Daylight, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει τη Βρετανική κυβέρνηση.

 Η τρέχουσα αλλαγή της ώρας, όπως τη γνωρίζουμε δηλαδή σήμερα, βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου Τζορτζ Χάντσον. 

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας τους μήνες του καλοκαιριού τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντοµα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου