Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Ερντογάν ζητά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ ζητά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε αντίθετη κατεύθυνση με τη ρητορική της Δύσης που τάσσεται υπέρ του Ισραήλ, ο ηγέτης της Τουρκίας έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους με «βάση τα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

«Δεν μπορεί να καθυστερήσει ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» είπε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση» πρόσθεσε προσπαθώντας να δείξει ότι διατίθεται να διαδραματίσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Στα προηγούμενα μηνύματά της η Άγκυρα έδειχνε να καταδικάζει τις επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 600 Ισραηλινοί και τουλάχιστον 370 Παλαιστίνιοι.
  • ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Οι πράξεις βίας δεν ωφελούν κανέναν»
Πριν από ένα 24ωρο η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις απώλειες αμάχων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και η Άγκυρα δήλωνε έτοιμη να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης προτού αυτή επεκταθεί σε άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτοσυγκράτηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

«Υπογραμμίζουμε ότι οι πράξεις βίας και κλιμάκωσης (…) δεν ωφελούν κανέναν», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εξελίξεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω και να δεν θα τεθούν εκτός ελέγχου έλεγχο χωρίς να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε τις στενές επαφές μας με τα εμπλεκόμενα μέρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου