Τουρκία: «Πράσινο φως» Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άναψε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέβαλε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», αναφέρεται στην ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας στην πλατφόρμα Χ.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν ήρε το βέτο που είχε θέσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η τελική έγκριση θα δινόταν από το τουρκικό κοινοβούλιο, μετά τις θερινές διακοπές.

Η Εθνοσυνέλευση ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες της την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν, που συνομίλησε το Σάββατο (21/10) τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πίεζε όλο το καλοκαίρι τη Στοκχόλμη να λάβει μέτρα για να σταματήσει τους ακτιβιστές που καίνε αντίτυπα του Κορανίου και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Άγκυρα υποστήριζε ταυτόχρονα ότι οι σουηδικές αρχές επεδείκνυαν «ανοχή» απέναντι σε Κούρδους, που έχουν καταφύγει στη χώρα, και ζητούσε την έκδοση δεκάδων από αυτούς, με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες, από τα συνολικά 31 μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας.

Η Άγκυρα διαχώρισε το αίτημα της Φινλανδίας από εκείνο της Σουηδίας και ενέκρινε την ένταξη της πρώτης στις 30 Μαρτίου 2023.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, χαιρέτισε την «καλή είδηση» γράφοντας, στο δικό του μήνυμα, στην πλατφόρμα Χ:

«Τώρα εναπόκειται στο κοινοβούλιο να χειριστεί το θέμα. Χαιρόμαστε που θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Και οι 31 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να μην το πράττουν έως τώρα. Δεν έγινε αμέσως γνωστό, πότε το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας θα θέσει προς συζήτηση την ένταξη της Σουηδίας.

Η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία εγκατέλειψαν δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επιδιώκοντας προστασία υπό την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Ήδη, η Φινλανδία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου