Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: Τι κάνουμε όταν δεν βρίσκουν το όνομά μας στους εκλογικούς καταλόγους

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Από τις 7:00 έχουν ανοίξει οι κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται κανονικά στις 19:00, με την προϋπόθεση ότι δεν δίνεται παράταση.

Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο οι πολίτες να μην μπορούν να ψηφίσουν, επειδή δεν μπορούν να βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Τότε, οι ψηφοφόροι μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

  • Ποιοι ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου.

Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.775.181 Έλληνες πολίτες (4.743.059 άνδρες, 5.032.122 γυναίκες), από τους οποίους νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είναι οι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες).

Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και 17.957 πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου