Ο Πολιτισμός . . . Αλλιώς .

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης και αναζωογόνησης της πόλης μας.
Η Ξάνθη άλλωστε διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση μπορεί να αναβαθμίσει, μεταξύ άλλων, τον τουρισμό και την απασχόληση. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει μια σειρά από αλλαγές στην αντίληψη και τη διοργάνωση των γιορτών αλλά και στη δημιουργία νέων θεσμών, στον ρόλο των συλλόγων και στην υποστήριξη των ανθρώπων που προάγουν πολιτισμό, καθώς και στην αξιοποίηση και βελτίωση των υποδομών.


Επιβεβλημένη θεωρείται η ανανέωση και η αναβάθμιση των Θ.Λ.Ε. και των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης. Δυο σημαντικά βήματα που οφείλουμε να εστιάσουμε αφορούν την περεταίρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με Δήμους που είμαστε αδελφοποιημένοι και στη σύναψη νέων αντίστοιχων συνεργασιών, όπως και η αναβάθμιση του ρόλου της συμμετοχής των πολιτιστικών- λαογραφικών συλλόγων στην διοργάνωση και στην υλοποίηση των γιορτών. Επιπλέον, προτείνουμε τη δημιουργία θεματικού πάρκου τις αποκριές, με δημιουργίες σκηνικών και διαδραστικών παιχνιδιών που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να συνθέτουν μια ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η συγκρότηση καλλιτεχνικής ομάδας η οποία θα αποτελείται από έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, γραφίστες, φωτογράφο και social media expert που θα έχει συμβουλευτικό και οργανωτικό ρόλο κυρίως για τους δυο μεγάλους θεσμούς της πόλης, με σκοπό την ενίσχυση αυτών των δύο «brandnames» καθώς και την εξωστρέφεια αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό .

Η δημιουργία νεών θεσμών κρίνεται αναγκαία και επιτακτική. Προτείνουμε, λοιπόν:

- τη διοργάνωση ενός Street Art φεστιβάλ με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό που μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στην πόλη μας στην Ξάνθη την «πόλη με τα 1000 χρώματα». Οι εκθέσεις με τις δημιουργίες των καλλιτεχνών και τα workshops που θα πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία ομορφαίνοντας τα κτίρια της πόλης θα συνθέτουν μια όμορφη και πολύχρωμη εικόνα που θα ελκύει τους επισκέπτες να την επισκεφτούν. 

- τη θέσπιση ενός Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών- φοιτητικών και μαθητικών- ομάδων από την ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και την πραγματοποίηση εργαστηρίων με τη βοήθεια επαγγελματιών του χώρου αλλά και θεατρικών παραστάσεων, που θα δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και τους θεατές να γνωρίσουν το θέατρο ως τέχνη. 

- τη διοργάνωση ενός Bazzar τοπικών προϊόντων με τη συμμετοχή παραγωγών και επιχειρηματιών της περιφέρειας μας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται και μουσικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών, θα έχει ως σκοπό την ανάδειξη του παραγωγικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας.

Θεωρούμε τον ρόλο των συλλόγων και των ανθρώπων που μετέχουν ενεργά σε αυτούς καθοριστικής σημασίας. Η σκέψης μας είναι να συνεδριάζουν οι Πολιτιστικοί και οι Λαογραφικοί σύλλογοι τουλάχιστον μια φορά το μήνα μαζί με τους αρμόδιους και την καλλιτεχνική ομάδα, για να καταθέτουν τις προτάσεις τους για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Η συζήτηση των προτάσεων τους θα έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτικότερη και πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ αυτών και του κέντρου πολιτισμού αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο των ίδιων των συλλόγων αλλά και τις ίδιες τις γιορτές! 

Στη συνέχεια, η δημιουργία «e-calendar» που κάθε χρόνο θα ανακοινώνεται ο προγραμματισμός των δράσεων των συλλόγων και θα ανανεώνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τις νέες δράσεις τους και θα έχει ως στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό για τη διάθεση των πόρων καθώς και την έγκαιρη ενημέρωση των επισκεπτών για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται. Τέλος, τα Προγράμματα Ανταλλαγών Νέων, με άλλες πόλεις ή χώρες είναι εξίσου σημαντικά, γιατί μέσω αυτών θα δίνεται η ευκαιρία στους νέους από την πόλη μας να έρχονται σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς και να μοιράζονται τις δικές τους πολιτιστικές εμπειρίες εμπλουτίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο με ιδέες το πολιτιστικό υπόβαθρο μας.

Εξίσου κομβική είναι και η αξιοποίηση και η βελτίωση των υποδομών. Για παράδειγμα, η ανάδειξη του χώρου του παλαιού δημαρχείου ως καλλιτεχνικό κέντρο με αίθουσες σεμιναρίων, εργαστηρίων, εκμάθησης μουσικών οργάνων- ζωγραφικής– χαρακτικής, θεάτρου σκιών, μαριονέτας για μαθητές και για ενήλικες καθώς και η αποκατάσταση της δημοτικής πινακοθήκης και η επαναλειτουργία της ώστε να αποτελεί πόλο έλξης για νέους καλλιτέχνες θεωρούνται δύο απλές και μικρές αλλά ταυτόχρονα σημαντικές παρεμβάσεις.

Κλείνοντας να υπογραμμίσουμε ότι η πολιτιστική παρακαταθήκη της πόλης μας είναι στολίδι που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και συνεχώς να το αναβαθμίσουμε έχοντας ως στόχο την προαγωγή του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου της πόλης μας.

Ο πολιτισμός αλλιώς !

Μιχάλης Τσέπελης 

  • Ιδιωτικός Υπάλληλος, 
  • Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «ΒΑΤΡΑΧΟΙ».

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξάνθης , με τον συνδυασμό « Η Ξάνθη Αλλιώς » και υποψήφιο δήμαρχο τον Στράτο Κοντό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου