Καταστράφηκε το μελισσοκομικό πάρκο Σουφλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


«Μόνον δύο δεξαμενές έμειναν όρθιες στο μελισσοκομικά πάρκο Σουφλίου. Το αρδευτικό δίκτυό του έχει λιώσει και τα φυτά ξεράθηκαν, τελείωσαν», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου, που είχε πρωτοστατήσει στην υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας του πρώτου, πιλοτικού μελισσοκομικού πάρκου της χώρας, στην περιοχή της Κοτρωνιάς, εντός των ορίων του δάσους της Δαδιάς.

Το πάρκο δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε έναν χρόνο ζωής και κάηκε στις φωτιές που συνεχίζουν να καταστρέφουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του δήμου Σουφλίου. Ο κ. Χριστοδούλου δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο το εγχείρημα να επαναληφθεί, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «στο εύλογο ερώτημα αν μπορούμε να το ξανακάνουμε, η απάντηση είναι ότι το όνειρο δεν επαναλαμβάνεται πολλές φορές, ιδιαίτερα τώρα, που όλη η περιοχή έχει γίνει ένα απέραντο φυσικό νεκροταφείο, ένα μαύρο τοπίο…».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμα και οι μελισσοκόμοι που δεν έχασαν στη φωτιά τις κυψέλες τους, δεν θα έχουν πλέον ζωτικό χώρο για τα μελίσσια τους. «Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με αυτήν που αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν έχουν πια πού να βοσκήσουν τα ζώα τους», εξήγησε. Εξέφρασε δε τον φόβο ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε θα οδηγήσει πολλούς στο να εγκαταλείψουν τη μελισσοκομία. «Επιπλέον, αυτοί που καταστράφηκαν θα πρέπει να δηλώσουν τις απώλειες κυψελών στον ηλεκτρονικό μητρώο, και η μείωση του αριθμού αυτού θα τους εξαιρέσει από τη στήριξη που δικαιούνταν από τα προγράμματα μελισσοκομίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων του Έβρου.

«Εάν δεν αντιληφθούν στο Υπουργείο ότι χρειάζεται μία συνολική στήριξη του κλάδου, πολύ φοβάμαι ότι πολλοί νέοι θα εγκαταλείψουν και θα φύγουν για χώρες όπου σέβονται τη γη, γιατί εδώ, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός, καμία ανάληψη ευθύνης γι’ αυτά που γίνονται…», σχολίασε ο κ. Χριστοδούλου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως αμέσως μόλις σβήσουν οι φωτιές, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των μελισσοκόμων του Έβρου θα συνεδριάσει και θα καταρτίσει ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για τη διάσωση της μελισσοκομίας του νομού, το οποίο θα καταθέσει υπ΄όψιν κάθε αρμόδιου φορέα, γιατί, όπως είπε, «η μέλισσα δεν είναι μόνο το εισόδημα των μελισσοκόμων, αλλά πηγή ζωής για όλο τον κόσμο».

  • ΕΡΤ Ορεστιάδας
  • Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου