Εκνευρισμένοι οι Τούρκοι με τη Disney+ – «Έκοψε» σειρά για τον Ατατούρκ

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το τουρκικό κυβερνών κόμμα Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επέκρινε την απόφαση που φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να έλαβε η συνδρομητική πλατφόρμα Disney+ της Walt Disney να μην μεταδώσει ένα ντοκιμαντέρ για τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε ότι εξετάζει δημοσιεύματα σε τουρκικά και αρμενικά μέσα ενημέρωσης, καθώς τον Ιούνιο η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) κάλεσε την Disney+ να μην προβάλλει τη σειρά, λέγοντας ότι αυτή δοξάζει έναν Τούρκο δικτάτορα και γενοκτόνο.

Τον Ιούνιο, πάντως, το τουρκικό παράρτημα της Disney+ είχε ανακοινώσει ότι η σειρά Ataturk θα προβληθεί «πολύ σύντομα» και για την ακρίβεια στις 29 Οκτωβρίου, οπότε συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Τουρκία από τον Ατατούρκ. «Η πρωτότυπη σειρά #Ataturk θα προβληθεί πολύ σύντομα, στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X (Twitter).

  • Θύελλα αντιδράσεων

Ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν, πρόεδρος του τουρκικού συμβούλιου ραδιοτηλεόρασης (RTUK), ανέφερε χθες, Τρίτη, ότι εξετάζονται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η σειρά δεν θα προβληθεί, χαρακτηρίζοντας τον Ατατούρκ ως «τη σημαντικότερη κοινωνική μας αξία», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την απόφαση που πήρε η Disney+ να μην προβληθεί η σειρά, χαρακτηρίζοντάς την «επαίσχυντη» και «ασεβή».

Πολλά δημοσιεύματα τουρκικών και αρμενικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Disney+ αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή της σειράς, με ορισμένα από τα δημοσιεύματα να τονίζουν ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο παρασκηνιακές κινήσεις της ANCA.

  • Τι ανακοίνωσε η Walt Disney Turkey

Η Walt Disney Turkey ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναθεώρησε τη στρατηγική διανομής περιεχομένου για να προσεγγίσει ευρύτερο κοινό» και αποφάσισε να μεταδώσει μια ειδική έκδοση του ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX στην Τουρκία, ενώ στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε δύο ξεχωριστές ταινίες σε κινηματογραφικές αίθουσες της γειτονικής χώρας.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε αν οι σειρές για τον Ατατούρκ θα είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία streaming της Disney+, με αποτέλεσμα να προκαλέσει εκ νέου την οργή των Τούρκων εναντίον της πλατφόρμας, με πολλούς χρήστες των social media να δηλώνουν ότι ακύρωσαν τη συνδρομή τους.

«Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 ετών, είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι θα φέρουμε τον Ατατούρκ κοντά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τον Οκτώβριο μέσω του FOX. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές», όπου οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν τις δύο ταινίες στη μεγάλη οθόνη, δήλωσε ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου