Νερό: Γιατί η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι θανατηφόρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Πριν από λίγες μόλις ημέρες, η 35χρονη Αshley Summers βρήκε τραγικό θάνατο, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης νερού.

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού της στη λίμνη Freeman, είχε αισθανθεί ζαλάδα και πονοκέφαλο, συμπτώματα αφυδάτωσης, αλλά καμία ποσότητα νερού δεν μπορούσε να χορτάσει τη δίψα της.

Ήπιε νερό ισοδύναμο με τέσσερα μπουκαλάκια των 500ml, 2 λίτρα δηλαδή, μέσα σε 20 λεπτά.

Όταν επέστρεψε στο σπίτι της, κατέρρευσε στο γκαράζ της, έχοντας υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό οίδημα.

Δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις της.

Στο νοσοκομείο, οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από τοξικότητα νερού, γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ποσότητας νερού στο σώμα και της έλλειψης νατρίου.

Τι είναι η υπονατριαιμία

Η πάθηση εμφανίζεται όταν κάποιος πίνει υπερβολική ποσότητα νερού σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που εξουδετερώνει την ικανότητα των πολύπλοκων οργανικών συστημάτων του σώματος, κυρίως των νεφρών, να ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών.

Το νάτριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, διατηρεί την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων μέσω ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο πεπτικό σύστημα και στους νεφρούς, οι οποίοι ρυθμίζουν την ποσότητα νερού και ηλεκτρολυτών που απορροφούνται από τον οργανισμό ή στην αποβάλλονται μέσω των ούρων.

«Είναι σπάνιο», δήλωσε ο Dr. Alok Harwani, γιατρός του νοσοκομείου που νοσηλεύτηκε η 35χρονη.

«Αυτό για το οποίο ανησυχούμε είναι απλώς η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα νεφρά σας μπορούν πραγματικά να καθαρίσουν μόνο περίπου ένα λίτρο νερού ανά ώρα».

Ο γιατρός είπε, επίσης, ότι είναι καλή ιδέα όταν περνάτε πολύ χρόνο έξω σε ζεστό καιρό να συνεχίσετε να καταναλώνετε τροφές με ηλεκτρολύτες, όπως τα φρούτα, εκτός από το να καταναλώνετε σκέτο νερό, βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού και του νατρίου στο αίμα.Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου