Διπλή υπερπανσέληνος Αυγούστου: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ξαναδούμε το 2037

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Σήμερα 1 Αυγούστου, αλλά και στις 30 του ίδιου μήνα έχουμε την πανέμορφη Αυγουστιάτική πανσέληνο.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037, και αναμένεται να δούμε αυτόν τον Αύγουστο.

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως.

Ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», όνομα που φέρεται να προέρχεται από ιθαγενείς της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το εν λόγω ψάρι -γνωστό και ως μουρούνα. Παράλληλα στις 31 Αυγούστου θα ακολουθήσει και η «Μπλε Πανσέληνος», η δεύτερη τον ίδιο μήνα, φαινόμενο αρκετά σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Η πανσέληνος της 1ης Αυγούστου είναι η δεύτερη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσέληνους της χρονιάς. Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη, η απόσταση μεταξύ των δύο σωμάτων διαρκώς αυξομειώνεται, από τα 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι τα 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων. 

Οι υπερπανσέληνοι λαμβάνουν χώρα όταν η πανσέληνος συμβεί στο περίγειο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σύγκριση με το απόγειο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου