Αλλάζει το σχέδιο διασύνδεσης ταμειακών – POS

Δεν υπάρχουν σχόλια

  • Μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2024
  • Από 1η Ιουλίου 2024 οι νέοι φορολογικοί μηχανισμοί στην εστίαση


Νέα χρονοδιαγράμματα για την διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών και ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα  POS έθεσε το υπουργείο Οικονομικών με την ΑΑΔΕ. Ειδικότερα η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2024 ενώ πιο πίσω και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2024 πηγαίνει η υποχρεωτική χρήση των «έξυπνων» ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών στην εστίαση.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού. Με την υποχρεωτική χρήση των νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Τα βήματα για την υλοποίηση της διασύνδεσης των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές μέσα στο νέο χρονικό ορίζοντα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, και υπηρεσιακών στελεχών της ΑΑΔΕ με εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ταμειακών μηχανών, εκκαθαριστών συναλλαγών μέσω POS, κατασκευαστών POS, παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ανάπτυξης προγραμμάτων λογισμικού. Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και ζήτησε από τις εταιρείες και τους παρόχους να αναφέρουν τυχόν δυσχέρειες και κινδύνους για την ολοκλήρωση των ενεργειών τους.

Μετά τη διασύνδεση με τις ταμειακές τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

  • H συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  • Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  • Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: (α) online έγκριση, (β) offline έγκριση, (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  • Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
  • Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την αναβάθμιση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών ύψους 165 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου