Σε ποιες χώρες του κόσμου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στο πλαίσιο του World Factbook της CIA, περισυλλέχθηκαν στοιχεία για τις χώρες του κόσμου που καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για συνολικά 266 κράτη.

Στη λίστα υπάρχουν εκπλήξεις, καθώς όπως μπορεί να δει κανείς η Γερμανία ή η Βρετανία δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας, τις οποίες έχουν κατακτήσει χώρες όπως η Λετονία, η Αυστρία και μια συλλογή νησιών στον Νότιο Ειρηνικό.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα νησιά Κουκ, με τον μέσο άνθρωπο να καταναλώνει περίπου 13 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως- δηλαδή περισσότερα από 100 ποτήρια κρασί.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του World Factbook της CIA, μιας βάσης δεδομένων αναφοράς που παρέχει λεπτομερείς δημογραφικές πληροφορίες για 266 χώρες.

Επίσης, τρεις από τις χώρες της πρώτης πεντάδας βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, την πατρίδα της βότκας, η οποία έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αλκοολισμού. Περισσότεροι από ένας στους 10 άνδρες στη Λετονία και τη Λιθουανία, για παράδειγμα, είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Η Αυστρία, όπου η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 16 έτη, έκλεισε την πρώτη πεντάδα..

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι περίπου οι μισοί ενήλικες άνω των 18 ετών των Νήσων Κουκ πίνουν αλκοόλ, με ορισμένες ομάδες να πίνουν έως και 10 ποτά σε μία μόνο βραδινή έξοδο.

Η χρήση αλκοόλ ήταν πιο συχνή στους άνδρες, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το 57%, έναντι των γυναικών, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 37%.

Στον αντίποδα, στις τελευταίες θέσεις της «αλκοολικής λίστας» της CIA,( όλες ισόπαλες με 0 λίτρα ετησίως), συμπληρώνουν το Μπαγκλαντές, το Κουβέιτ, η Μαυριτανία, η Σαουδική Αραβία και η Σομαλία.

Στο Μπαγκλαντές, η κατανάλωση ή η πώληση αλκοόλ απαγορευόταν την εποχή που έγινε η έρευνα για θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, πέρυσι η χώρα χαλάρωσε τους νόμους της και επέτρεψε σε κάποιον να πίνει με επίσημη άδεια.

Εξακολουθεί να απαγορεύεται στο Κουβέιτ, τη Μαυριτανία, τη Σαουδική Αραβία και τη Σομαλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου