Φορολογικές δηλώσεις: «Καταιγίδα» αιτημάτων για παράταση της προθεσμίας υποβολής τους

Δεν υπάρχουν σχόλια
  • Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • 2 στους 10 φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει δήλωση


«Βροχή» πέφτουν καθημερινά τα αιτήματα λογιστών και φορέων της αγοράς για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απευθύνει έκκληση στους φορολογούμενους να σπεύσουν στο ραντεβού με την Εφορία το οποίο λήγει στις 31 Ιουλίου 2023.

Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας βρίσκεται στο τραπέζι καθώς αν και απομένουν 10 ημέρες πριν την εκπνοή του χρόνου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν περάσει την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται παράταση της προθεσμίας για τα φυσικά πρόσωπα και τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις έως τις 25 Αυγούστου και έως το τέλος Αυγούστου για τις υπόλοιπες και σε μία τέτοια περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος στο τέλος του επόμενου μήνα. Παράλληλα τυχόν παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πάει πίσω την πληρωμή του Market pass στους δικαιούχους που έχει προγραμματισθεί για το πρώτο 15ημερο του Σεπτεμβρίου καθώς για τη χορήγηση της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με επιστολή της στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητά παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΝΠ και ΦΠ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και όλων των υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτές επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις καθυστερήσεις στην αποστολή όλων των βεβαιώσεων από τους δημόσιους φορείς στην έκδοση εγκυκλίων, τα προβλήματα στην εφαρμογή των mydata στις δηλώσεις και το μεγάλο φόρτο εργασιών. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των φορολογικές δηλώσεις (Ε3). Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων»

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.021.010 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. και με βάση την εκκαθάριση περίπου 7 στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο με τους περισσότερους να έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

  • το 49,14% ή 2.467.324 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές
  • το 34,27% ή 1.720.700 φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και ο έξτρα κατά κεφαλήν φόρος ανέρχεται σε 1.226 ευρώ
  • το 16,59% η 839.985 φορολογικές δηλώσεις είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 368 ευρώ

Με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα πρέπει γίνει σε γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024 ενώ για εφάπαξ εξόφληση του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου