254 ασθενείς εξυπηρέτησε στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης για Καρκινοπαθείς (Κάπα 3), στην Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό που παρουσιάστηκε, ο μέσος όρος ηλικίας όσων απευθύνθηκαν στη Μονάδα ήταν τα 63 έτη, ενώ η πλειονότητα των προβλημάτων αφορούσε τη διεκπεραίωση αιτήσεων προς το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Τα συμπεράσματα του πρώτου απολογισμού συζήτησε η υπεύθυνη του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών, Ευαγγελή Μπίστα, σε συνάντηση που είχε με τον διοικητή του νοσοκομείου, Βαγγέλη Ρούφο, ενώ σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ορεστιάδας σημείωσε ότι «αυτό που φαίνεται καθαρά είναι η ανάγκη παρέμβασης στην κοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών».
Η ίδια πρόσθεσε πως οι πρώτοι τρεις μήνες ήταν διάστημα «χαρτογράφησης» για το πρόγραμμα, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετική και γόνιμη τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών του ΠΓΝΑ αναφέρει:
“Σαν σύνολο όλοι εμείς στο Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάθε έναν /μια από εσάς, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, σε κάθε μια ένα ωφελούμενο που μας εμπιστεύτηκε .
Κατά την διάρκεια των δράσεων μας δημιουργήθηκαν Δομημένες ομάδες που ξεπερνούν κάθε γεωγραφικό όριο όπου ο συντονισμός και η λήψη αποφάσεων γίνεται διαδικασία απλοποιημένη και ελέγξιμη.
Πραγματικές ομάδες με κοινή νοοτροπία, κοινή αποστολή, καθορισμένους ρόλους, υψηλή αλληλοεξάρτηση και σαφείς κανόνες.
Βασιστήκαμε σε βασικές αρχές έργου όπως κατάλληλη σχεδίαση, κοινό brainstor-ming, λήψη αποφάσεων ή κοινωνικοποίησης, συνέργειες, δεξιότητες όπως ευελιξία, αυτό-καθοδήγηση και συνεργασία, αξιοποίηση dashboards αλλά και δημιουργία τυποποιημένων πρωτοκόλλων onboarding και ενσωμάτωσης.
Μια τέτοια ομάδα που χτίστηκε από έναν Οργανισμό της Kοινωνίας των πολιτών – www.kapa3.gr-, από την ακαδημαϊκή κοινότητα (Διεθνές Πανεπιστήμιο – Τμήμα Νοσηλευτικής – Εργαστήριο Ενηλίκων Φροντίδας Ασθενών με καρκίνο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας) και από ένα Δημόσιο Νοσοκομείο,το Γενικό Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, κατάφερε να δημιουργήσει μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο.
Μέσα σε 3 μήνες, η ομάδα αυτή καθοδήγησε και υποστήριξε 254 ωφελούμενους με τους περισσότερους να είναι πάνω από 63 ετών.
Εργάστηκε πάνω στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ογκολογικούς ασθενείς και ζητήματα που αφορούν ηλικιωμένους, οικογένειες, περιθωριοποιημένες και μη προνομιούχες ομάδες, μετανάστες, μειονότητες, άτομα με αναπηρία, γυναίκες.
Εργάστηκε συμμετοχικά αλληλοεπιδρώντας με κάθε φορέα κοινωνικής υποστήριξης διαδραματίζοντας τον ρόλο που πρέπει σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Έναν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ ατόμου και κράτους με αμοιβαίο σεβασμό και μέγιστο κοινωνικό όφελος.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την σπουδαία ομάδα! So pround …
Η δράση υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΤΙΜΑ Κοινωφελές ίδρυμα και την υποστήριξη της Roche.”
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου