ΗΠΑ: Εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα ελονοσίας σε Τέξας και Φλόριντα-«Καμπανάκι» από CDC

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Προειδοποίηση για αυξανόμενα κρούσματα ελονοσίας εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κρυώνοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε γιατρούς και αξιωματούχους δημόσιας υγείας,

Αναλυτικότερα, το CDC επισημαίνει ότι το κουνούπι μπορεί να βρεθεί σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά η ελονοσία εξακολουθεί να είναι σπάνια στις ΗΠΑ, ενώ οαγκοσμίως υπάρχουν 240 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο, το 95% εκ των οποίων στην Αφρική.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κουνούπια μυρίζουν τον άνθρωπο θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές

Η ελονοσία μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω μεταγγίσεων αίματος, μεταμοσχεύσεων οργάνων, μη ασφαλών πρακτικών ανταλλαγής βελόνων και από τη μητέρα στο έμβρυο. Στις ΗΠΑ, πριν από την πανδημία Covid-19, υπήρχαν περίπου 2.000 περιπτώσεις ελονοσίας που σχετίζονταν κυρίως με ταξίδια, σύμφωνα με το CDC.

Στην προκειμένη περίπτωση, τέσσερα άτομα στη Φλόριντα και ένα άτομο στο Τέξας φαίνεται ότι εκτέθηκαν στην ασθένεια τοπικά. Τα κρούσματα στις δύο πολιτείες δεν φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους», σχολιάζει το CDC.

Μέχρι στιγμής, όλοι οι ασθενείς με ελονοσία βρίσκονται σε θεραπεία και η κατάστασή τους βελτιώνεται.

«Ακόμη και με αυτά τα νέα κρούσματα, ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς ελονοσία στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.

Με την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να φέρουν την ασθένεια πίσω στις ΗΠΑ. Το CDC ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα ενώ ταξιδεύουν και όταν βρίσκονται στο σπίτι, ειδικά κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες», ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνουν, οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την ασθένεια, ιδίως όσοι ασκούν το επάγγελμα στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα νέα κρούσματα, δηλαδή σε Φλόριντα και  Τέξας.

«Η ελονοσία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ελονοσίας ή ακόμη και την πρόκληση θανάτου», καταλήγει το CDC. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου