Reuters: Δύναμη σταθερότητας ο Μητσοτάκης για τους επενδυτές

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η Ελλάδα προσέρχεται στις κάλπες την Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι πιθανό να μην αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν αν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογών, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Οι ισχυροί δεσμοί του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις φαίνεται να καθησυχάζουν τους επενδυτές σε περίπτωση νίκης της ΝΔ. Μια ισχυρή οικονομία σε ισχυρή σημαίνει ότι μπορεί να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές σε περίπτωση νίκης του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη το 2015, σημειώνει το πρακτορείο.

«Το 2015 η Ελλάδα ήταν στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη, σήμερα κανείς δεν ανησυχεί σοβαρά βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Άντριου Κάνινγκχαμ επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.

Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους;

Η κρίση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει επιβραδυνθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μέσοι ετήσιοι μισθοί εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25% κάτω από το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2009.

«Βλέπετε μια τεράστια μείωση στους μισθούς τα τελευταία 10 χρόνια και οι πολίτες σήκωσαν μεγάλο βάρος», δήλωσε ο Γολφάνγκο Πιτσόλι, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

2. Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

Με τις τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας να βρίσκοντα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο προτού η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία.

Η S&P Global ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδας σε ΒΒ+ εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και συνεχίσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Η Goldman Sachs λέει ότι το σχέδιο του Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελευταίο βήμα» προς την αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, περίπου στο 4%, είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είναι πιθανό να το μειώσει.

Αλλά πολλά από τα καλά νέα μπορεί να έχουν ήδη αξιολογηθεί σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας, δήλωσε ο Κασπάρ Χένεσι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Bluebay Asset Management.

3. Θα εγκαταλείψουν οι επενδυτές τα ελληνικά assets αν χάσει ο Μητσοτάκης;

Αδύνατον. Οι επενδυτές βλέπουν τον Μητσοτάκη ως μία δύναμη σταθερότητας, δεδομένων των ισχυρών δεσμών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει επίσης έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

«Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα καλωσορίσουν μία νέα τετραετία Μητσοτάκη», δήλωσε ο Πιτσόλι της Tenno, προσθέτοντας ότι «είναι σαφώς υπέρ της αγοράς».

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιδεινώσει το κλίμα, αλλά μια επανάληψη του 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τις ελληνικές μετοχές σε πτώση κατά 24% και τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κατά 19%, φαίνεται απίθανη. Είναι.

Τζορτζ Λαγκαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την παραμονή του στην κυβέρνηση, οπότε υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε άλλη μια επανάληψη της μεταβλητότητας του 2015».

4. Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;

Μία αποφασιστική νίκη οποιουδήποτε κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 21% μέχρι στιγμής φέτος, ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο 10%. Η στροφή προς τις τράπεζες, η οποία επιδεινώνεται από την αύξηση των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της υπεραπόδοσης του ΧΑ.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών της στις ελληνικές τράπεζες.

Το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συστάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, λέει ότι θα εκποιήσει τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025. Κατέχει επίσης περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Services and Holdingsκαι το 1,4% της Eurobank.

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα … θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις (για τις τράπεζες)», δήλωσε ο Αλ Ελεβιζάκος, διευθύνων σύμβουλος έρευνας της AXIA Ventures Group.

5.  Τι θα γίνει με το ευρώ;

Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πώληση του ευρώ, δεν αποτελούν κάτι σημαντικό για τους traders αυτή τη φορά.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ένα εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για διάσπαση της ευρωζώνης.

«Το όλο θέμα των ”περιφερειακών πιέσεων” έχει πραγματικά περάσει σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε ο Άνταμ Κόλ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets.

Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα της G10 με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,5% στα 1,087 δολάρια.

Πηγή:Reuters/newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου