Πώς θα κάνεις την κάθε μέρα (μετά τη δουλειά) με τα παιδιά σαν να είναι Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Όταν η κόρη μου ήταν 5 ετών ήταν μάλλον η χρονιά που ένιωθα τις περισσότερες τύψεις που έχω βιώσει μέχρι τώρα ως μαμά. Οι απαιτήσεις στη δουλειά μου ήταν αυξημένες και ως single μαμά που δεν έχει καθημερινή βοήθεια από τις γιαγιάδες, η εξάντλησή μου είχε χτυπήσει κόκκινο.

Με θυμάμαι κάθε πρωί να ξυπνάω μέσα στον πανικό για να προλάβω να ετοιμάσω τη μικρή για το προνήπιο και ενώ η πρώτη μου σκέψη ήταν “να την αγκαλιάσω και να της πω ότι την αγαπώ” κατέληγα να φωνάζω για να βάλει τα παπούτσια της. Όταν την χαιρετούσα στο σχολείο την φιλούσα και στο δρόμο σκεφτόμουν ότι δεν την χόρτασα και πως όταν θα συναντιόμασταν το απόγευμα θα έβρισκα το καλύτερο παιχνίδι για να περάσουμε όμορφο χρόνο μαζί. Το απόγευμα επέστρεφα στο σπίτι, όμως, και ήμουν τόσο κουρασμένη που δεν μπορούσα καν να βρω τις γωνίες σε ένα παζλ 20 κομματιών!

Τις καθημερινές ήμουν τόσο κουρασμένη και τις νύχτες ένιωθα τόσες τύψεις που αποφάσισα ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα έπρεπε να βρω τρόπους να κάνω τα απογεύματά μας να είναι σαν Σαββατοκύριακα! Μπορεί να μην είχαμε τον ίδιο χρόνο αλλά δεν θα επέτρεπα στην κούρασή μου να επηρεάζει τη διάθεσή μου. Να πώς τα κατάφερα:

Δεν ήμουν σκληρή με τον εαυτό μου.Για αυτό όταν επέστρεφα από το σπίτι “δεν έπεφτα με τα μούτρα στο παιχνίδι” ούτε στις δουλειές. Μου έδινα χρόνο να ξεκουραστώ, να κάνω ένα ντους, να φάω και να ξεκουραστώ ώστε να μπορέσω να είμαι πιο χαλαρή μαζί με την κόρη μου. Φυσικά σιγά-σιγά έμαθε ότι η μαμά χρειάζεται μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί!

Πρότεινα πιο “εύκολα” παιχνίδια. Τα Σαββατοκύριακα πηγαίναμε για ποδήλατο, σε μια θεατρική παράσταση ή σινεμά, φτιάχναμε κατασκευές ή παζλ. Τις καθημερινές διαλέγαμε πιο εύκολα παιχνίδια. Ζωγραφίζαμε μαζί, κολλάγαμε αυτοκόλλητα στο άλμπουμ, ακούγαμε τραγούδια ή διαβάζαμε βιβλία. Όλα αυτά μπορούσα να τα κάνω και από τον καναπέ μου!

Ήμουν πιο ήρεμη. Κάθε φορά που έβλεπα ότι χάνω τη ψυχραιμία μου εξαιτίας της κούρασης, προσπαθούσα να κάνω ένα διάλειμμα. Ήταν, άλλωστε, μια αφορμή να παίξει και το παιδί μόνο του, να εστιάσει σε κάτι που το απασχολεί και να χαλαρώσει κι εκείνο.

Προσπαθούσα να εστιάσω στα όμορφα. Αντί να αναλώνομαι σε παρατηρήσεις ή σε όσα έπρεπε να λύσω ή να διορθώσω, προσπαθούσα να επαινώ την κόρη μου κάθε φορά που είχε μια καλή συμπεριφορά, όταν με βοηθούσε στις δουλειές ή μου έλεγε κάτι όμορφο. Έτσι δημιουργούσα ένα ήρεμο περιβάλλον και σιγά-σιγά και η κόρη μου κατάλαβε ότι θα έχει την απόλυτη προσοχή μου και τον καλύτερο εαυτό μου όταν διασκεδάζουμε και περνάμε όμορφα, χωρίς ξεσπάσματα και γκρίνιες.


















Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου