Μελέτη: Έμπλαστρο φαίνεται να προστατεύει νήπια με αλλεργία στα φιστίκια

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Κλινική δοκιμή έμπλαστρου που περιέχει μικροποσότητα πρωτεΐνης φιστικιού έδειξε πως βοηθά τα παιδιά να ‘χτίσουν’ τείχος αλλεργικής προστασίας.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine προσφέρει ελπίδα σε όλους τους γονείς νηπίων που έχουν αλλεργία στα φιστίκια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν τα παιδιά φορούν ένα έμπλαστρο που χορηγεί μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης φιστικιού για ένα χρόνο, είναι πιθανό να αποκτήσουν προστασία έναντι της τυχαίας έκθεσης.

Για την ιστορία, τα φιστίκια δεν θεωρούνται ξηρός καρπός αλλά όσπριο (ανήκει στην ‘οικογένεια’ που υπάρχουν ο αρακάς και οι φακές).

Η άμεσου τύπου υπερευαισθησία σε αλλεργιογόνα αφορά το 1.1% του πληθυσμού. Η διάγνωση γίνεται στην πρώτη διετία της ζωής μας, με το 75% των αντιδράσεων να προκύπτουν στην πρώτη επαφή.

Άπαξ και υπάρχει αντίδραση (το φιστίκι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θανατηφόρα), η αλλεργία δεν ‘εξαφανίζεται’ στο 80% των περιπτώσεων, αργότερα στη ζωή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κάνει δύσκολη τη ζωή όσων προσπαθούν να προστατέψουν τον εαυτό τους από την αλλεργική αντίδραση, είναι πως τα φιστίκια ‘κρύβονται’ σε πολλά τρόφιμα.

Σε συσκευασίες που αγοράζετε, μπορείτε να δείτε αν υπάρχει η ένδειξη “μπορεί να περιέχει φιστίκια” ή “η επεξεργασία έχει γίνει σε εγκατάσταση που επεξεργάζεται επίσης, φιστίκια”.

Μπορεί να υπάρχουν σε σάλτσες διεθνών κουζινών που δοκιμάζουμε, σε τηγανητές πατάτες που τρώμε εκτός σπιτιού και ενδέχεται να έχουν τηγανιστεί σε λάδι από φιστίκι, σε αρτοσκευάσματα, σε καραμέλες, σε μπάρες από γκρανόλα (ή άλλες), στο γλάσο που επικαλύπτει γλυκά, σε μακαρόν και σε vegetarian υποκατάστατα κρέατος.

  • Πάμε τώρα, στα καλά νέα.

Στην τρίτη φάση κλινικής δοκιμής στην οποία συμμετείχαν 362 παιδιά, ηλικίας 1 έως 3 ετών από οκτώ χώρες -με διαπιστωμένη αλλεργία-, τα 244 φόρεσαν στην πλάτη για ένα χρόνο το έμπλαστρο που δημιούργησε η DBV Technologies και περιέχει 250 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού, που ισοδυναμεί με περίπου το 1/1000 του ενός φιστικιού.

  • Τα άλλα 118 φόρεσαν για το ίδιο διάστημα ένα placebo.
  • Μετά τους 12 μήνες έγινε έλεγχος ανοχής στα φιστίκια.

Τα 2/3 των παιδιών που φορούσαν τα ‘έμπλαστρα φιστικιών’ εμφάνισαν ανοχή έως και σε 4 φιστίκια και χαρακτηρίστηκαν “επιτυχώς απευαισθητοποιημένα” -σε σύγκριση με το 1/3 των παιδιών με το εικονικό φάρμακο. Αυτή η ομάδα πιθανότατα ξεπέρασε τις αλλεργίες τους φυσικά, όπως συμβαίνει μερικές φορές.

Σοβαρά συμβάντα αναφέρθηκαν σε 21 παιδιά που χρησιμοποίησαν το έμπλαστρο Viaskin και τρία στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους είχε αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι παιδιά με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων αποκλείστηκαν για λόγους ασφαλείας και ότι υπήρχε έλλειψη φυλετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Εν τούτοις, τα ευρήματα τους χαρακτηρίζονται ως “σημαντική πρόοδος”.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου