Γιατί αυτή η «επίθεση φιλίας» από την Τουρκία γίνεται τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια


Καθημερινά σε όλα τα ΜΜΕ προτάσσεται η νέα ”μετασεισμική ιδεολογία” να τα βρούμε με την Τουρκία,  παραβλέποντας και κλείνοντας τα μάτια σε προκλήσεις των τελευταίων  ημερών, με νέους αναθεωρητικούς χάρτες της Τουρκίας, το γκριζάρισμα νησιών, την προσευχή του προέδρου της Τουρκίας και όλου του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αγία Σοφία, την ένταξη του Ανατολού στον αποβατικό στόλο της Σμύρνης και τα ανάλογα μηνύματα του Ερντογάν.

Η επίπλαστη Ελληνοτουρκική φιλία διακατέχει όλες τις συζητήσεις, συγχέοντας τον Έλληνα πολίτη που αναρωτιέται, γιατί αυτή η ”επίθεση φιλίας” από την Τουρκία να γίνεται τώρα.

1. Η προεκλογική διαδικασία – καμπάνια της πολιτικής εξουσίας σε όλα τα μήκη και πλάτη ανά τον κόσμο επιβάλει ανακωχή από τα εθνικά σοβαρά θέματα πριν τις εκλογές. Η νομή της εξουσίας κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιβάλει όλα να φαίνονται καλά. Και βέβαια πολύ περισσότερο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όταν υπάρχει το προηγούμενο των 11.500 παραβιάσεων του Ελληνικού Εναέριου Χώρου του 2022.

2. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα κάνουν τα πάντα μετά τις εκλογές ακόμα και εκβιάζοντας την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με αντιστάθμισμα τα νέα F16 μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Λιθουανία.  Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το θέμα της Σουηδίας είναι κρισιμότατο γιατί ολόκληρη πλέον η Σκανδιναβία θα καλύπτει την ΒΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Επιπλέον  τα 1.350 χιλιόμετρα των συνόρων της Φινλανδίας με την Ρωσία θα ισχυροποιηθούν με την παραγγελία των 64 F35, αξίας 10 δις δολαρίων που είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

3. Τα συμφέροντα της Τουρκίας για την ”μετασεισμική” περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο είναι προς όφελος της Τουρκίας και φυσικά εναντίον των Ελληνικών συμφερόντων διότι η Τουρκία με τις μηδενικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου, υλοποιεί πλήρως τις οδηγίες ΜΠΛΊΝΚΕΝ ώστε να προμηθευτεί την ογκώδη παραγγελία των 20 δις δολαρίων για την αγορά των νέων 40 F16, την ανακατασκευή 79 παλαιών F16 και στο βάθος την επανένταξή της στο πρόγραμμα των F35, εάν επιστρέψει τους S 400.

4. Εάν υλοποιηθεί η μεγάλη εξοπλιστική παραγγελία της Τουρκίας των νέων F16  ανατρέπεται υπέρ της Τουρκίας η ισορροπία της σχετικής μαχητικής ισχύος στον αέρα με 50 αεροσκάφη περισσότερα ακόμα και εάν η Ελλάδα προμηθευτεί όλα τα Rafale και τα F35 μέχρι το 2028. Αυτός είναι ο διακαής πόθος της Τουρκίας που υπολείπεται σε αεροπορική ισχύ από την Ελλάδα.

5. Η αντιπολίτευση της Τουρκίας εδώ και 2 χρόνια κατηγορεί την κυβέρνηση του Ερντογάν για τον γερασμένο αεροπορικό στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας. Υπάρχουν ακόμα και ινστιτούτα μελετών για θέματα ασφαλείας προσκείμενα στην κυβέρνηση της Τουρκίας  που επισημαίνουν την μελλοντική ανωτερότητα της Ελλάδας στον αέρα.

6. Από τον Μάιο του 2022, όταν ο Έλληνας ΠΘ στο Κογκρέσο για πρώτη φορά και πολύ σωστά ευαισθητοποίησε τις ΗΠΑ για τον προκλητικό – επεκτατικό – αναθεωρητικό ρόλο της Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο, στην συνέχεια κάθε Ελληνική παρόμοια θέση έχει σταματήσει.                      Αντίθετα μάλιστα αρκετοί ”εκ των έσω” είναι υπέρ της προμήθειας των νέων F16 στην Τουρκία, άλλοι με εναγκαλισμούς και άλλοι με καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Φαίνεται ξεχάστηκαν οι απειλές κατά των νησιών μας, μόλις 3 μήνες πριν, με προφάσεις ξεναγήσεων των περιοχές των σεισμών σαν να είναι αξιοθέατο το ανθρώπινο πλήγμα των κατοίκων.

7. Στο περιθώριο των επίπλαστων καλών Ελληνοτουρκικών σχέσεων, πως να μπορέσουν ο Μενέντεζ, οι Ελληνοαμερικάνοι βουλευτές Κρις Παπάς, Ντίνα Τάιτους, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη  να δικαιολογήσουν την μεγάλη καμπάνια – No Jets for Turkey – που διεξάγει το Ελληνικό lobby του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας υπό τον Έντι Ζεμενίδη και όλη την Ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια των ανθρώπων αυτών  που μάχονται για την πατρίδα,  αδικείται λόγω των επίπλαστων  φιλικών σχέσεων.

Η Ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να διακατέχεται από συνέχεια, σοβαρότητα,  διορατικότητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επηρεάζεται ούτε από διαπροσωπικές σχέσεις ούτε από υποδείξεις συμφερόντων συμμαχικών κρατών και διεθνών οργανισμών.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)























 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου