Εκλογές 2023-Βουλή: Εκλέγεται προεδρείο, το απόγευμα η διάλυσή της

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Συγκροτήθηκε σε σώμα η Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και σήμερα Δευτέρα (29/5) το πρωί εκλέγεται το προεδρείο της. Το απόγευμα θα γίνει η διάλυση του Σώματος και η προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Το απόγευμα της Κυριακής (28/5) έγινε η ορκωμοσία της «Βουλής της μίας μέρας». Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας καλωσόρισε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τους δημοσιογράφους και με γρήγορα βήματα ανέβηκε τα σκαλιά της Βουλής.

Στη σύνθεση των 300 βουλευτών υπήρχαν 75 γυναίκες που εξελέγησαν, εννιά περισσότερες από την προηγούμενη Βουλή.

Η προβλεπόμενη διαδικασία

Η διαδικασία ξεκινά με τη συνεδρίαση στις 10:30 το πρωί και η ημερήσια διάταξη θα είναι η εκλογή του προεδρείου του Σώματος, του προέδρου και των αντιπροέδρων και μετά σε δεύτερη φάση των γραμματέων και των κοσμητόρων.

Τα κόμματα έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους και έτσι ο Πρόεδρος της Βουλής προτείνεται εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και αντιπρόεδροι αυτοί που ήταν και στην προηγούμενη Βουλή και συγκεκριμένα αντιπρόεδρος ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης που ήταν ο προσωρινός πρόεδρος για την ορκωμοσία των βουλευτών σήμερα δεύτερος αντιπρόεδρος ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Γ’ Αντιπρόεδρος ο κ. Αθανάσιος Μπούρας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχει εκλεγεί ο κ. Δημήτρης Βίτσας, έχει προταθεί η κυρία Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων.

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που ήταν αντιπρόεδρος και στην προηγούμενη Βουλή, όπως και ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, ενώ από την Ελληνική Λύση θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κίττας.

Αμέσως μετά, σε δεύτερη φάση θα έχουμε την εκλογή των γραμματέων και των κοσμητόρων και περίπου το απόγευμα ενδεχομένως και αργά το απόγευμα, θα έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα διαλύεται η παρούσα Βουλή και θα προκηρύσσονται οι εκλογές και θα υπάρχει επίσης αναγραφή και για το πότε θα αρχίσουν οι εργασίες της επόμενης Βουλής, αυτή δηλαδή η οποία θα προκύψει μετά τις 25 Ιουνίου.













Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου