Μία ιατρός 102 ετών συμβουλεύει: Τι έκαναν οι πιο υγιείς και ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Dr Gladys Taylor McGarey, γνωστή ως η «Μητέρα της Ολιστικής Ιατρικής», έγινε 102 χρονών φέτος και η εμπειρία δεκαετιών που διαθέτει στην ολιστική ιατρική την έχει διδάξει πολλά για το πώς να ζήσει μια μακρά, ευτυχισμένη και σκόπιμη ζωή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιβλίο της «The Well-Lived Life: Α 102 year old doctor’s 6 secrets to health and happiness at every day».

«Πάρα πολλοί άνθρωποι τρέφονται με περιττό άγχος. Αλλά οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι είναι σε θέση να αφήνουν πράγματα ή εμπειρίες που δεν τους εξυπηρετούν πλέον. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μηρυκάζεις και να σκέφτεσαι ξανά και ξανά την ίδια σκέψη. Κάνοντας αυτό, βασανίζετε ουσιαστικά τον εαυτό σας», συμβουλεύει.

Η συνήθεια που της έφερε υγεία και ευτυχία όλα τα χρόνια που ζει είναι η ικανότητα να χτίζει, όπως λέει, τα πράγματα εκ νέου, είτε πρόκειται για σχέση, καριέρα ή έργο.

Αφήστε τα πράγματα που σας εξαντλούν την ενέργεια

«Η μαμά μου με έμαθε έναν εύκολο τρόπο να απελευθερώνω πράγματα που δεν έχουν σημασία. Έλεγε απλά την φράση “Δεν πειράζει”». Αυτή η φράση της έδωσε τη δυνατότητα να ζήσει τεράστιες προκλήσεις χωρίς να τις αφήσει να μπουν πολύ βαθιά μέσα της. 

«Έχω υιοθετήσει αυτή την πρακτική εδώ και χρόνια, όταν αναγνώριζα κάτι που δεν με εξυπηρετούσε. Τώρα που αυτό έχει γίνει συνειδητό, συνειδητοποιώ ότι υπάρχει μεγάλη ενδυνάμωση στο να γνωρίζω ότι κάθε φορά που παρατηρώ κάτι να έρχεται προς το μέρος μου, μπορώ να επιλέξω αν θα το αποδεχτώ.

Και αν είναι κάτι που δεν θέλω, συνειδητά επιστρέφω την ενέργεια από όπου κι αν προήλθε», σημειώνει. 

Πώς να εξασκηθείτε στην αποχώρηση από κάτι που δεν σας ταιριάζει

Αυτή η άσκηση θα λειτουργήσει καλύτερα αν σηκωθείτε και κινηθείτε! Βάλτε λίγη αισιόδοξη μουσική και ξεκινήστε να περπατάτε στο σπίτι ή στη γειτονιά σας.

Αφήστε το σώμα σας να κινείται χαλαρά και ελεύθερα καθώς περπατάτε. Ίσως αφήσετε τον εαυτό σας να χορέψει λίγο.

1. Προσδιορίστε κάτι που αισθάνεστε κολλημένο στη ζωή σας.

Θα μπορούσε να είναι μια φιλία, μια επαγγελματική προσπάθεια, ένας τρόπος σκέψης, μια αγανάκτηση και πολλά ακόμη. Νιώστε την αίσθηση του «κολλήματος» σε ολόκληρο το σώμα σας.

2. Φανταστείτε ότι θα μπορούσατε να κρατήσετε αυτό το κολλημένο πράγμα στο χέρι σας.

Μπορεί ακόμη και να νιώσετε ότι η μία γροθιά σφίγγεται. Κρατήστε αυτό το σφίξιμο. Σφίξτε το χέρι σας.

3. Πραγματικά αφήστε το να φύγει.

Ενώ ακόμα κινείστε, απλώστε το χέρι σας μπροστά σας, με την παλάμη προς τα πάνω, με τα δάχτυλα ενωμένα. Στη συνέχεια, ρίξτε το κάτω και πίσω, ανοίγοντας ελαφρά τα δάχτυλά σας. Καθώς το κάνετε, απελευθερώστε το κόλλημα.

Μπορείτε να σκεφτείτε ή να πείτε λέξεις που έχουν νόημα για εσάς: «Δεν πειράζει» ή οποιαδήποτε παρόμοια φράση που λειτουργεί για εσάς.

Μόλις το αφήσετε να φύγει, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε τη ροή της ζωής σας.

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ξέρουν πότε είναι ώρα να προχωρήσουν

Όλοι αντιμετωπίζουν τη λύπη. Το ερώτημα είναι: Πόσο καιρό πρέπει να το κρατήσουμε;

Δεν ξέρω ποια λάθη έχετε κάνει στο παρελθόν, αλλά θα ήθελα να προτείνω ότι και εσείς, ως επί το πλείστον, κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε με ό,τι είχατε εκείνη τη στιγμή. 

Τα πράγματα εξελίχθηκαν κατά το πλείστον καλά; Αν ναι, να είστε ευγνώμονες. Υπάρχει κάτι αστείο σε αυτό; Αν ναι, γελάστε. Έμαθες κάτι νέο από τότε; Αν ναι, απολαύστε αυτό που γνωρίζετε τώρα και εκφράστε το όπως μπορείτε.

Κάντε ό,τι μπορείτε για να αφήσετε τη λύπη σας – συγχωρήστε τον εαυτό σας και, εάν είναι απαραίτητο, ζητήστε συγχώρεση από τους άλλους – για να μπορέσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBCΔεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου