Τι σημαίνει στην πράξη να είσαι νονός ή νονά ενός παιδιού;

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η απόφαση να γίνεις νονά ή νονός, είναι πολύ σημαντική, γιατί με τη βάφτιση αρχίζει μια σχέση Στοργής και Αγάπης με το παιδί.

Ο νονός ή η νονά είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού. Παίρνοντας την απόφαση να γίνεις πνευματικός γονιός ενός ή περισσότερων παιδιών, πρέπει να έχεις καθαρή επίγνωση της πράξης σου.

Ποιά είναι λοιπόν η σημασία του νονού και της νονάς για το παιδί; Τι σημαίνει στην πράξη να είσαι νονός;

Ο νονός ή η νονά, δεν είναι μόνο για τις γιορτές και τα δώρα… θα πρέπει να είναι παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής του παιδιού και όποτε αυτό τους χρειαστεί.

Ως νονός, αποκτάς ένα παιδί χωρίς να το γεννήσεις. Από την επόμενη κιόλας ημέρα έχεις χρέος, ηθικό φυσικά και όχι καταναγκαστικό, να βρίσκεσαι στο πλάι του. Ας μην ξεχνάμε πως θεωρείσαι αλλά και είσαι πνευματικός γονιός του. Το παιδί αυτό πρέπει να σε νιώθει δίπλα του, όπως ακριβώς την οικογένεια του.

Οφείλεις να είσαι παρών στη ζωή του, να το καθοδηγείς, να το προστατεύεις, να το νοιάζεσαι και να του συμπαραστέκεσαι. Να ξέρει ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί όποτε σε χρειαστεί. Να αποτελείς πρότυπο για το ίδιο και απαραίτητη φιγούρα για το υπόλοιπο της ζωής του, όχι μόνο δώρα το Πάσχα και τα χριστούγεννα.

Οι στιγμές που θα σου προσφέρει αυτό το πλάσμα, δεν συγκρίνονται με τίποτα στο κόσμο. Όταν θα σε προσφωνήσει για πρώτη φορά ”νονέ” ή “νονά”, θα νιώσεις μια απερίγραπτη χαρά. Και όταν μεγαλώσει και θα φωνάζει συνεχώς ”νονέ αυτό” ή “νονά εκείνο”, πραγματικά θα πετάς. Γι αυτό μην κάνεις το λάθος να γεμίσεις ένα παιδί στεναχώρια και ερωτήματα για το τι έκανε λάθος και ο νονός του δεν είναι δίπλα του.

Ένα παιδί «προσφέρεται» από τους γονείς του στα χέρια σου, για να το αγαπάς και να είσαι δίπλα του σε όλη τη ζωή του. Και δεν ειναι με δώρα και υλικά αγαθά που θα δημιουργήσεις και θα κτίσεις μια όμορφη σχέση με το βαφτιστήρι σου…. Να “πλησιάσεις” το ίδιο το παιδί. Να είσαι δίπλα του όχι μόνο σε γιορτές και σε γενέθλια, αλλά σε κάθε στιγμή της ζωής του που θα σε θέλει δίπλα του. Να αποτελείς πρότυπο για το ίδιο και απαραίτητη φιγούρα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Με άλλα λόγια, ως νονός ή ως νονά δεσμεύεσαι απέναντι στους γονείς να αναθρέψεις το πνευματικό παιδί σου με αρχές και αξίες.

Η τελετή στην οποία σου εμπιστεύονται το παιδί τους, το μυστήριο της βάπτισης, είναι πολύ σημαντική γιατί εκφράζει την είσοδό του παιδιού στην κοινωνική ζωή. Οφείλεις να μυήσεις το παιδί στην ευγνωμοσύνη για τη ζωή. Χρειάζεται να βοηθήσεις το βαφτιστήρι σου να αποκτήσει δεσμό με όλα όσα ζουν γύρω του, με όλα όσα έρχονται και του δίνουν χαρά.

Συχνά συμβαίνει ο νονός ή νονά να απουσιάζουν από τη ζωή του παιδιού, είτε γιατί δεν ήταν υπεύθυνοι, είτε γιατί τσακώθηκαν με τους γονείς και απομακρύνθηκαν.

Η απουσία ή η αδιαφορία του νονού, να έχεις υπόψην σου, μπορεί να πληγώσει το παιδί και να το κάνει να νιώθει μειονεκτικά. Δεν το θέλεις αυτό… Αν η απομάκρυνση οφείλεται σε καβγά, τουλάχιστον προσπάθησε να κρατήσεις με κάποιο τρόπο επαφή με το βαφτιστήρι σου, ανεξάρτητα με το αν έχει χαλάσει η σχέση σου με τους γονείς του.

Επομένως, εάν έχεις σκοπό να βαφτίσεις ένα παιδί, σκέψου καλά πρώτα αν είσαι έτοιμος, αλλά και διατεθειμένος να του προσφέρεις όλα όσα χρειάζεται από σένα.

Ο γονιός εμπιστεύτηκε σε σένα το παιδί του, ως ένας άνθρωπος που θα μπορείς να στέκεσαι δίπλα του αφοσιωμένος, παράλληλα με τον ίδιο, ή αντί για τον ίδιο, αν κάποτε χρειαστεί. Είναι χαρά και ευλογία να είσαι νονός, να το θυμάσαι.

Κι αν είσαι ήδη νονός και κάτι έχει πάει στραβά, να ξέρεις ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου