Βαφές μαλλιών: Πόσο πληγώνουν το πορτοφόλι και τι προβλήματα υγείας δημιουργούν; Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Καθημερινά όλο και περισσότερα ραντεβού για να ανανεώσουν τη βαφή στα μαλλιά τους, με αφορμή το Πάσχα, κατοχυρώνουν οι πολίτες στα κομμωτήρια.

Πόσο όμως, μπορεί να πληγώσει το πορτοφόλι τους αυτή η μικρή πράξη καλλωπισμού ή σε πόσο κίνδυνο για την υγεία  μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους;

Αρχικά, απαραίτητη είναι η διάκριση ανάμεσα σε χημικές, φυτικές με περιορισμένες χημικές ουσίες και φυτικές βαφές:

Χημικές βαφές: έντονα χρώματα, χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν μαλλιά και υγεία, ψαλίδα και ξερές άκρες

Φυτικές βαφές με περιορισμένες χημικές ουσίες: μεγάλη κάλυψη και ποικιλία χρωμάτων, λιγότερες βλαβερές ουσίες όπως χρωστικές και αμμωνία

100% Φυτικές βαφές: κατάλληλες, με έγκριση του γιατρού, για χρήση από γυναίκες σε εγκυμοσύνη, αρκετά μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, φυτικά ή βιολογικά συστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα θετικά που μπορεί να φέρουν οι φυτικές βαφές, το κόστος τους ίσως να είναι απαγορευτικές για κάποιους καθώς μπορεί να κινηθεί από τα 6 έως και τα 35 ευρώ.

Μπορεί οι βαφές μαλλιών να αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου;

Μία από τις έρευνες που αναδεικνύουν ότι η συχνή χρήση συνθετικής βαφής μαλλιών, πιθανό να εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι και αυτή του Βρετανού καθηγητή και χειρουργού Kefah Mokbel στο Λονδίνο.

Σε μελέτη που έγινε σε περισσότερες από 4.000 γυναίκες ηλικίας 20 έως 75 ετών, απεδείχθη ότι εκείνες που βάφουν τα μαλλιά τους έχουν κατά 14% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.

Έλαβαν ως παρανομαστές, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν, τον τρόπο, τη συχνότητα αλλά και την ποσότητα και αποδείχθηκε ότι σχεδόν 2.300 από τις γυναίκες έπασχαν από καρκίνο του μαστού.

«Η βιομηχανία της μόδας συνιστά στις γυναίκες να βάφουν τα μαλλιά τους κάθε τέσσερις έως έξι το αργότερο εβδομάδες…

Αν και απαιτείται περισσότερη μελέτη για πλήρη επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, τα μέχρι τώρα ευρήματα καταλήγουν με ασφάλεια στο συμπέρασμα, ότι η έκθεση του οργανισμού στα χημικά συστατικά των βαφών μαλλιών, μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου», δήλωσε ο Kefah Mokbel καταστώντας ωστόσο σαφές πως η σύνδεση που εντοπίστηκε δεν μπορεί να αποδεικνύει μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

μελετη βαφες μαλλιωνΜία ακόμη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες από τους Gago-Dominguez et al., διερεύνησε τη σχέση των μόνιμων βαφών με την εμφάνιση καρκίνου της ουροδούχου κύστης.

Έχοντας ως μεταβλητή και το κάπνισμα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μόνιμες βαφές τουλάχιστον μια φορά το μήνα, εμφάνισαν 2,1 φορές περισσότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδούχου κύστης, ενώ σε εκείνες που έκαναν χρήση τέτοιων βαφών τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και για 15, ή περισσότερα χρόνια, ο κίνδυνος εμφάνισης ανερχόταν στις 3,3 φορές, σε σχέση με τους μη χρήστες τέτοιων προϊόντων.

Ποια συστατικά είναι καλό να αποφεύγονται;

  • Αμμωνία: αλκαλικός παράγοντας που επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα και επηρεάζει, με την μακροχρόνια χρήση, την ελαστικότητα και τη λάμψη των μαλλιών
  • Αλκοόλ: οινόπνευμα ώστε να μην αναπτυχθούν μικρόβια που όμως μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής
  • Παραφαινυλενοδιαμίνη- PPD: αλλεργιογόνος ουσία με μακροχρόνιες επιπτώσεις μέχρι και άσθμα ή λύκο
  • Παραφαινυλενοδιαμίνη- PPD: συντηρητικά που χρησιμοποιούνται γενικά σε προϊόντα καλλωπισμού ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
  • Sodium Laureth/Lauryl Sulfate/ SLS /SLES:  έχει προέλευση από την καρύδα ωστόσο υπόκειται σε διαδικασία που του προσθέτει ένα καρκινογόνο υποπροϊόν που έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια αλλά και διαταραχές στο ενδοκρινικό
  • Ρεζορκίνη (Resorcinol): ερεθίζει μάτια και δέρμα, σύμφωνα με την Ε.Ε. αλλά και είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον
  • Σιλικονούχες ενώσεις (Silicone): μπορεί να ξηραίνουν την τρίχα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου